JEDNA od najvećih svetskih kompanija, proizvođača pneumatika, francuski „Mišelin“, lansirao je novu, kako kažu, „revolucionarnu tehnologiju“ u izradi guma - „mišelin pilot supersport“. Reporter „Novosti“ imao je veliku čast da bude u društvu odabranih, specijalizovanih novinara iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske, koji su prisustvovali zvaničnoj prezentaciji.

Istovremeno, u Beogradu, Sofiji, Bukureštu i Zagrebu je održana konferencija za medije na kojoj su čelnici „Mišelina“ predstavili najbrže serijski proizvedene gume na svetu. Dizajnirane za sportska vozila, kao i za ona koja su posebno dorađena za posebno visoke performanse, one u sebi spajaju široki spektar stručnih rešenja razvijenih u „Mišelinu“.

„Pilot super sport“ gume su dizajnirane da pruže vrhunsko vozačko iskustvo uz obezbeđivanje maksimalne bezbednosti čak i u ekstremnim uslovima korišćenja. Tehnološka otkrića, koja su omogućila „Mišelinu“ da osvoji 13 uzastopnih pobeda na trci „24 časa Le Mana“, primenjena su i na „pilot super sport“ gume sa ciljem da obezbede vozačima vrhunsko zadovoljstvo u vožnji.

Pri tome treba naglasiti da je sa samo jednim setom ovih guma prevaljeno 627 km pri brzini od 240 km na čas, dok je sa „običnim“ jedva 150 km! Ležanje na putu je znatno bolje, a zaustavni put skraćen za tri metra (dužina „zebre“ je dva metra).

Ušteda u gorivu je oko 10 odsto, a za toliko je manja i emisija štetnih gasova. Ovi pneumatici, koji se proizvode u 24 veličine, imaju početnu cenu od oko 300 evra po komadu za sva tržišta regiona.


TIGAR“

GLOBALNO vodeći proizvođač pneumatika, „Mišelin“ je u Srbiji vlasnik fabrike guma „Tigar“ iz Pirota. Veoma važno je to što je „Mišelin“ odlučio da i ubuduće zadrži brend „tigar“, koji ima sjajne prodajne rezultate u zemljama regiona.

Ova grupacija ima svoje istraživačke centre širom Evrope, SAD i Azije kao i dve plantaže prirodnog kaučuka u Brazilu. Prošle godine, „Mišelin“ je u razvoj i istraživanje uložio čak 500 miliona evra.


TEHNOLOGIJA

KAKO bi poboljšali prianjanje i kočenje, a samim tim i kompletne bezbednosne karakteristike, čak i u najekstremnijim uslovima, a da u isto vreme obezbede neverovatnu istrajnost, stručnjaci „Mišelina“ su upotrebili takozvani tvaron. Takođe, u izradi je korišćen i dvokomponentni gazeći sloj, ali i „varijabl kontakt peč 2,0“, tehnologije, koje su proizišle iz inovacija potvrđenih i korišćenih u trkama izdržljivosti.