BOR - Ono što je Teodor fon Burg, najtalentovaniji matematičar na svetu najavio u Boru, u nedelju se i dogodilo. On je otputovao u Englesku na intervju za upis na prestižni Univerzitet u Oksfordu.

- Nikada mi nije bila važna stipendija, ali me je, verujte, jako bolelo kada sam video da su se ta sredstva dodeljivala lošijim đacima od mene - kazao je fon Burg, koji je jedno vreme išao u školu OŠ “Dušan Radović” u Boru.

Magda Buzurović fon Burg, Teodorova majka, ispričala nam je da je bila zgranuta kada je njenom sinu bio priređen prijem u SO Bor.

- Na tom skupu je jedan član Opštinskog veća u Boru pričao kako je moj sin pravi primer kako je obazovni sistem u Srbiji odličan – u neverici je Teodorova majka. - Pa, moj sin je uspeo samo zahvljajući sopstvenom talentu i našem odricanju, budući da smo plaćali privatne časove matemetike. Država, verujte, nikada nije imala veze sa tim.

Naša sagovornica kaže da nije u pitanju samo stipendija razlog što će Teodor nastaviti školovanje u Engleskoj, već to što, nakon završetetka studija, najbolja radna mesta mesto najuspešnijim đacima pripadaju, kako se izrazila, “tatinim ćerkama i maminim sinovima”.

Teodor fon Burg je, po svim kriterijumima, najtelentovaniji matematičar na svetu. On je ušao u kući slavnih na matematičkim olimpijadama, koje se oganizuju već 52 godine.

- Moj sin je, od 14 hiljada učesnika na matematičkim olimpijadama, šesti svih vremena – kaže Magda. - Ukoliko bi, primera radi, na narednoj matematičkoj olimpijadi bio prvi, moj sin bio izbio na prvo mesto večne liste najboljih matematičara svih vremena.

Teodor fon Burg, zvanično još učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, gde je još pre polaska u osnovnu školu bez problema radio zadatke previđene za četvrti razred. Do sada je, samo sa međunarodnih takmičenja u matematici, osvojio devet zlatnih, osam srebrnih i dve bronzane medalje.