Seniori ne treba da strahuju: Kućni ljubimci ne prenose virus

J. DINČIĆ

nedelja, 12. 04. 2020. u 21:58

Сениори не треба да страхују: Кућни љубимци не преносе вирус
Psi i mačke ne mogu da zaraze vlasnike. Dopustite im ono što ranije niste, izlazak na terasu ili duži boravak u dnevnoj sobi

USLED epidemije virusa korona, vlasnici kućnih ljubimaca stariji od 65 godina dovedeni su u mat poziciju. Uobičajene jutarnje šetnje sa njima do obližnjeg parka, penzioneri su obustavili pre gotovo mesec dana, a pojedini se pribojavaju i da im četvoronošci mogu preneti virus.


Prema rečima stručnjaka, razloga za paniku nema jer ne postoji mogućnost da životinje budu prenosioci virusa na ljude, niti obrnuto. Svakako zbog trenutne situacije preporučuje se da se primenjuju uobičajene mere higijene ljubimaca, ali i da se ne preteruje kada je reč o dezinfekciji životinja. Kao i da se nikako psi i mačke ne tretiraju sredstvima koja su namenjena za ljudsku upotrebu.


- Najstariji vlasnici životinja treba da se ponašaju isto kao ranije, a to podrazumeva pranje šapa pre ulaska u domove, nikakvo dodatno prskanje asepsolom ili drugim dezinfekcionim sredstvima, jer preterano brisanje može isušiti njihove šape i naneti štetu - objašnjava za "Novosti" Budimir Grubić, direktor JKP "Veterina Beograd". - Životinje koje obole od ovog virusa mogu da ga prenesu samo na druge životinje, to je poseban vid virusa koji napada samo životinje i ne prenosi se na ljude. Niti sa čoveka prelazi na životinje.


Jedna od preporuka stručnjaka je i da se izbegava najprisniji kontakt sa kućnim ljubimcima, odnosno da se ne ljube, ne puštaju da ulaze u krevet u kojem se spava kao i da ne dolaze u dodir sa hranom za ljudsku upotrebu. A sve to kao mere predostrožnosti. Šetnje bi trebalo da budu kratke, a šape oprane odmah nakon ulaska u dom. Iako se za održavanje higijene pasa i mačaka preporučuje korišćenje sredstava namenjenih za kućne ljubimce, budući da vlada njihova nestašica, dovoljno je i samo mlazom mlake vode skinutu nečistoću sa šapa.


Takođe, vlasnicima se savetuje obavezno pranje ruku nakon dodira sa kucama ili macama, bilo da su se vratili iz šetnje ili se igrali sa četvoronošcima u svom domu.


- Pranjem ruku vodom i tečnim sapunom nakon kontakta sa životinjama možete znatno da smanjite verovatnoću od prenošenja nekih drugih infekcija sa životinja na ljude kao što je ešerihija koli i salmonela - objašnjava dr Darko Nožić iz "Bel medika". - Pošto izvor virusa korona nije utvrđen, nije preporučljivo imati dodir sa nepoznatim životinjama, a posebno divljim.


Ipak, zbog zabrane izlaska, koje je Vlada propisala starijima od 65 godina, pripadnici ove populacije suočavaju se i sa problemom šetnje svojih ljubimaca. Kako bi se pomoglo najstarijim sugrađanima, mnoge stambene zajednice odlučile su se da na nivou zgrade organizuju volonterske servise za šetnju ljubimaca.


Na ulazima većine zgrada stoje nalepnice "Pomozi komšiji". Predlog je da kada mlađe komšije povedu svoju kucu u šetnju isto urade i sa komšijskim psom čiji vlasnik ne sme napolje. Savet za one koji nemaju mlađe komšije u okolini je da svom ljubimcu dopuste neke stvari koje su ranije branili. Na primer, izlazak na terasu, dolazak u dnevnu sobu ili jednostavno više igranja sa svojim kucama i macama i provođenja vremena u društvu sa njima.


ZA PSE POSTOJI VAKCINA


Nije zabeleženo da psi i mačke obolevaju od virusa kovid 19, ali je poznato da obolevaju od drugih tipova virusa korona. Infekcija pasa i mačaka takvim virusom veoma je česta zbog njegove izuzetne sposobnosti da se širi i zarazi zdravu jedinku. Najbolja preventiva za pse je vakcina koja se daje jednom godišnje, a nalazi se u sastavu polivalentne vakcine protiv zaraznih bolesti.