Nikako ne uzimajte ibuprofene ako ste zaraženi koronom: Francuzi upozorili građane o štetnosti leka

Novosti Online

15. 03. 2020. u 12:02

Francuski ministar zdravlja Olivije Vran, inače neurolog, u subotu je napisao na Tviteru da uzimanje ibuprofena i sličnih lekova može izazvati pogoršanje infekcije

Никако не узимајте ибупрофене ако сте заражени короном: Французи упозорили грађане о штетности лека

Ilustracija Foto Depositphotos

Francuske vlasti upozorile su da naširoko korišćeni protivupalni lekovi koji se kupuju bez recepta mogu pogršati virus korona.


Francuski ministar zdravlja Olivije Vran, inače neurolog, u subotu je napisao na Tviteru da uzimanje ibuprofena i sličnih lekova može izazvati pogoršanje infekcije.


- U slučaju temperature uzmite paracetamol. Ako već uzimate protivupalne lekove, zatražite savet lekara - napisao je.


Zdravstveni radnici ističu da je poznato da protivupalni lekovi predstavljaju rizik za one sa zaraznim bolestima jer imaju tendenciju da umanje odgovor imunološkog sistema tela.


Ministarstvo zdravlja je dodalo da pacijenti treba da biraju paracetamol jer će on "smanjiti temperaturu bez širenja upale".


Francuzi već od januara moraju da se konsutluju sa farmaceutom pre kupovine ibuprofena, aspirina i sličnih lekova kako bi ih oni podsetili na rizike.


(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miki

15.03.2020. 19:15

Da, "kako bi podsetili na rizike" a rizik uzimanja paracetamola? Paracetamol unistava jetru. Ibuprofen nije dobar za ljude koji imaju cir na zelucu i mogu da izazovu krvarenje, kao i kod osoba koje uzimaju lekove protiv zgrusavanja krvi.

Jugoslava Pravdic

19.03.2020. 00:32

Da, uništava jetru. Nemoj te ga uzimati svakako, jer je baš loš za jedtru, može da otkaže.