Pogrešno procenjuju „neprijatelje“: Muškarci skloniji sabotaži koleginica

S. D.

subota, 18. 01. 2020. u 15:08

Погрешно процењују „непријатеље“: Мушкарци склонији саботажи колегиница

Depositphotos

Istraživači instituta u Karlsrueu utvrdili su da su muškarci skloniji sabotiranju poslovne konkurencije od žena, ali ne zato što su nemoralniji, već nisu u stanju da realno procene potencijalnu „opasnost“

JAČI pol je skloniji sabotiranju poslovne konkurencije od žena, pokazali su rezultati istraživanja Tehnološkog instituta u Karlsrueu u Nemačkoj. Razlog nije u tome što su muškarci nemoralniji od žena, već nisu u stanju da realno procene potencijalne "neprijatelje", pa ih često precenjuju. Kada su uvereni da im iz okruženja ne preti nikakva opasnost, onda je i potreba za sabotiranjem manja, odnosno na istom nivou je kao kod žena.

Naučnica Perta Niken je sa istraživačkim timom za potrebe studije testirala 193 muškarca i 191 ženu. Postavljeni su im određeni zadaci koji su im omogućavali osvajanje bodova, a osobe sa najviše poena dobile su i bonus. Postojala je i mogućnost oduzimanja poena konkurentima, pri čemu su koristili novac. Studija je pokazala da su muškarci ulagali više novca kako bi unazadili konkurenciju i češće pobeđivali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije