Ponestalo vam je ideja? Evo predloga za laganu i ukusnu večeru (RECEPTI)

Ž. P.

subota, 20. 06. 2020. u 19:10

Понестало вам је идеја? Ево предлога за лагану и укусну вечеру (РЕЦЕПТИ)
Napracite: pitu zeljanicu, palentu sa šampinjonima, mirišljave tople sendviče, pastu sa tikvicama i mlevenim mesom, zapečeni krompir sa slaninicom

PITA ZELjANICA


Potrebno je:

- 500 g tankih kora

- 600 g svežeg kravljeg sira

- 4 jajeta

- 200 g kajmaka

- 200 ml mleka

- 200 ml kisele pavlake

- 250 g spanaća

- kašičica soli

- crni mleveni biber

- 100 g putera

Razmutite jaja, dodajte mleko, kiselu pavlaku, oceđeni propasirani sir, kajmak, spanać (blanširan, oceđen i iseckan), posolite i pobiberite. Smesu dobro promešajte. Pleh za pečenje premažite puterom, stavite koru i poprskajte je rastopljenim puterom, pa stavite sledeću koru i premažite sa malo nadeva. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore i nadev. Po vrhu idu dve poslednje kore. Poprskajte ih preostalim puterom i stavite pitu u rernu da se peče 40 minuta na 200 stepeni. Ispečenu je secite na veće kocke i služite toplu, po želji uz jogurt.


PALENTA SA ŠAMPINjONIMA


Potrebno je:

- 300 ml vode

- kašika maslinovog ulja

- 100 g palente

- 150 g šampinjona

- manja glavica crnog luka

- so, biber

- suvi biljni začin

- sušeni origano

- bosiljak

- feta sir za posipanje

U šerpu sipajte vodu, dodajte maslinovo ulje, a potom i začine. Kad voda prokuva sipajte palentu i mešajte je dok se ne zgusne. Gotovu palentu prespite u nauljenu posudu i ostavite da se ohladi. Za to vreme na ulju propržite sitno seckan luk. Kad omekša, dodajte šampinjone iseckane na tanke listiće, posolite, pobiberite, stavite suvi biljni začin, origano i bosiljak. Ohlađenu palentu secite ili kašikom prebacite u tanjir, a preko stavite šampinjone. Pospite fetom ili nekim drugim sirom.


MIRIŠLjAVI TOPLI SENDVIČI


Potrebno je:

- 8 kriški hleba

- 8 pečenih zelenih paprika

- 2 veća paradajza

- 8 kriški kačkavalja ili nekog belog sira

- nekoliko crnih maslina

- 100 g kajmaka, putera ili krem-sira

- nekoliko kolutova sudžuka

- origano

Kriške hleba tanko namažite kajmakom, puterom ili krem-sirom, pa poređajte u vatrostalnu ili drugu odgovarajuću posudu. Na svaku krišku poređajte prvo oljuštenu papriku očišćenu od semenki, pa po jedan kolut paradajza, potom po dva koluta sudžuka, krišku kačakavalja i na kraju dve masline. Po ukusu pospite origanom. Pecite u rerni na 150 stepeni sve dok se kačkavalj ne istopi i malo porumeni. Ako krišku poklopite drugim parčetom hleba ili tosta, ove ukusne sendviče možete da spremite i u tosteru. Služite tople uz čaj, mleko ili jogurt.


PASTA SA TIKVICAMA I MLEVENIM MESOM


Potrebno je:

- 250 g paste po želji

- tikvica

- glavica crnog luka srednje veličine

- paradajz

- 250 g mešanog mlevenog mesa

- 20 g putera

- 2 goveđe kocke za supu

- so, biber

- suvi biljni začin

Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte mleveno meso i zajedno pržite dok meso i luk ne omekšaju. Začinite goveđom kockom za supu, mrveći je preko smese. Smesu prespite u neku posudu. U isti tiganj gde se pržio luk sa mesom, dodajte malo ulja i ubacite neoguljene tikvice sečene po želji. Pržite ih dok ne omekšaju, otprilike 5-10 minuta, zatim dodajte paradajz isečen na sitne kocke. Sve zajedno upržite 10-15 minuta, dok paradajz ne pusti sok. Začinite drugom goveđom kockom, mrveći je kao i prethodni put. U dinstano povrće ubacite smesu od mlevenog mesa i sve sjedinite. Začinite suvim biljnim začinom i biberom. U posebnom sudu skuvajte pastu. Pred kraj kuvanja dodajte kašičicu soli. Procedite vodu, pa u pastu umešajte puter. Sjedinite je sa smesom od povrća i mesa. Služite je toplu i, po želji, posutu rendanim topljivim sirom.



ZAPEČENI KROMPIR SA SLANINICOM


Potrebno je:

- 200-300 g očišćenog krompira

- 100 g mesnate dimljene slanine

- 1/4 veće glavice crnog luka

- 150-200 ml pavlake za kuvanje

- kašičica suvog biljnog začina

- so

Isecite krompir na tanke krugove, a crni luk na tanke rezance. Polovinu predviđene količine slanine isecite na tanje kriške zajedno sa kožom, pa svaku uzduž zasecite do kožice. Ostatak očistite od kože i iseckajte na sitne kocke. Posudu za pečenje stavite na šporet i dobro zagrejte, pa smanjite na najmanju temperaturu. Ulijte malo ulja i ispržite kriške slanine dok ne postanu zlataste, a onda ih izvadite na tanjir. U posudu zatim stavite kockice slanine, lagano ih propržite, dodajte luk i mešajte na laganoj vatri dok se luk ne karamelizuje. Zalijte pavlakom za kuvanje. Dodajte univerzalni začin, sve dobro promešajte i posolite po ukusu. Potom dodajte krompir i sve dobro promešajte. Ako sos ne prekriva krompir dodajte malo vode ili kisele pavlake za kuvanje. Kada sos prokuva smanjite temperaturu i lagano kuvajte 3-5 minuta. Isključite ringlu, na krompir poslažite kriške slanine i stavite da se peče u rerni na 200 stepeni, oko pola sata (može i duže da biste dobili finu boju).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije