Ponestalo vam je ideja? Evo predloga za laganu i ukusnu večeru (RECEPTI)
20. 06. 2020. u 19:10
Napracite: pitu zeljanicu, palentu sa šampinjonima, mirišljave tople sendviče, pastu sa tikvicama i mlevenim mesom, zapečeni krompir sa slaninicom
PITA ZELjANICA
Potrebno je:
- 500 g tankih kora
- 600 g svežeg kravljeg sira
- 4 jajeta
- 200 g kajmaka
- 200 ml mleka
- 200 ml kisele pavlake
- 250 g spanaća
- kašičica soli
- crni mleveni biber
- 100 g putera
Razmutite jaja, dodajte mleko, kiselu pavlaku, oceđeni propasirani sir, kajmak, spanać (blanširan, oceđen i iseckan), posolite i pobiberite. Smesu dobro promešajte. Pleh za pečenje premažite puterom, stavite koru i poprskajte je rastopljenim puterom, pa stavite sledeću koru i premažite sa malo nadeva. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore i nadev. Po vrhu idu dve poslednje kore. Poprskajte ih preostalim puterom i stavite pitu u rernu da se peče 40 minuta na 200 stepeni. Ispečenu je secite na veće kocke i služite toplu, po želji uz jogurt.
PALENTA SA ŠAMPINjONIMA

Potrebno je:
- 300 ml vode
- kašika maslinovog ulja
- 100 g palente
- 150 g šampinjona
- manja glavica crnog luka
- so, biber
- suvi biljni začin
- sušeni origano
- bosiljak
- feta sir za posipanje
U šerpu sipajte vodu, dodajte maslinovo ulje, a potom i začine. Kad voda prokuva sipajte palentu i mešajte je dok se ne zgusne. Gotovu palentu prespite u nauljenu posudu i ostavite da se ohladi. Za to vreme na ulju propržite sitno seckan luk. Kad omekša, dodajte šampinjone iseckane na tanke listiće, posolite, pobiberite, stavite suvi biljni začin, origano i bosiljak. Ohlađenu palentu secite ili kašikom prebacite u tanjir, a preko stavite šampinjone. Pospite fetom ili nekim drugim sirom.
MIRIŠLjAVI TOPLI SENDVIČI

Potrebno je:
- 8 kriški hleba
- 8 pečenih zelenih paprika
- 2 veća paradajza
- 8 kriški kačkavalja ili nekog belog sira
- nekoliko crnih maslina
- 100 g kajmaka, putera ili krem-sira
- nekoliko kolutova sudžuka
- origano
Kriške hleba tanko namažite kajmakom, puterom ili krem-sirom, pa poređajte u vatrostalnu ili drugu odgovarajuću posudu. Na svaku krišku poređajte prvo oljuštenu papriku očišćenu od semenki, pa po jedan kolut paradajza, potom po dva koluta sudžuka, krišku kačakavalja i na kraju dve masline. Po ukusu pospite origanom. Pecite u rerni na 150 stepeni sve dok se kačkavalj ne istopi i malo porumeni. Ako krišku poklopite drugim parčetom hleba ili tosta, ove ukusne sendviče možete da spremite i u tosteru. Služite tople uz čaj, mleko ili jogurt.
PASTA SA TIKVICAMA I MLEVENIM MESOM

Potrebno je:
- 250 g paste po želji
- tikvica
- glavica crnog luka srednje veličine
- paradajz
- 250 g mešanog mlevenog mesa
- 20 g putera
- 2 goveđe kocke za supu
- so, biber
- suvi biljni začin
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte mleveno meso i zajedno pržite dok meso i luk ne omekšaju. Začinite goveđom kockom za supu, mrveći je preko smese. Smesu prespite u neku posudu. U isti tiganj gde se pržio luk sa mesom, dodajte malo ulja i ubacite neoguljene tikvice sečene po želji. Pržite ih dok ne omekšaju, otprilike 5-10 minuta, zatim dodajte paradajz isečen na sitne kocke. Sve zajedno upržite 10-15 minuta, dok paradajz ne pusti sok. Začinite drugom goveđom kockom, mrveći je kao i prethodni put. U dinstano povrće ubacite smesu od mlevenog mesa i sve sjedinite. Začinite suvim biljnim začinom i biberom. U posebnom sudu skuvajte pastu. Pred kraj kuvanja dodajte kašičicu soli. Procedite vodu, pa u pastu umešajte puter. Sjedinite je sa smesom od povrća i mesa. Služite je toplu i, po želji, posutu rendanim topljivim sirom.
ZAPEČENI KROMPIR SA SLANINICOM

Potrebno je:
- 200-300 g očišćenog krompira
- 100 g mesnate dimljene slanine
- 1/4 veće glavice crnog luka
- 150-200 ml pavlake za kuvanje
- kašičica suvog biljnog začina
- so
Isecite krompir na tanke krugove, a crni luk na tanke rezance. Polovinu predviđene količine slanine isecite na tanje kriške zajedno sa kožom, pa svaku uzduž zasecite do kožice. Ostatak očistite od kože i iseckajte na sitne kocke. Posudu za pečenje stavite na šporet i dobro zagrejte, pa smanjite na najmanju temperaturu. Ulijte malo ulja i ispržite kriške slanine dok ne postanu zlataste, a onda ih izvadite na tanjir. U posudu zatim stavite kockice slanine, lagano ih propržite, dodajte luk i mešajte na laganoj vatri dok se luk ne karamelizuje. Zalijte pavlakom za kuvanje. Dodajte univerzalni začin, sve dobro promešajte i posolite po ukusu. Potom dodajte krompir i sve dobro promešajte. Ako sos ne prekriva krompir dodajte malo vode ili kisele pavlake za kuvanje. Kada sos prokuva smanjite temperaturu i lagano kuvajte 3-5 minuta. Isključite ringlu, na krompir poslažite kriške slanine i stavite da se peče u rerni na 200 stepeni, oko pola sata (može i duže da biste dobili finu boju).