Sa brokolijem

Potrebno je:

3 jajeta, malo soli

500 ml jogurta

100 ml ulja

150 g pšeničnog brašna

150 g kukuruznog brašna

kesica praška za pecivo

200 g sira

glavica brokolija

Brokoli očistite, operite i obarite 5 minuta u ključaloj posoljenoj vodi. Ohladite ga i isecite na sitne komade. Umutite jaja, dodajte malo soli, zatim jogurt, ulje, kukuruzno i pšenično brašno i prašak za pecivo. Izmešajte, dodajte sir, pa promešajte kašikom. Sipajte smesu u modlu za projice, pa u svaku ubacite komadić brokolija. Pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Sa čvarcima

Potrebno je:

300 g kukuruznog brašna

200 ml mleka

2 jajeta

300 g sitnih ili mlevenih čvaraka

2 kašike masti

so

prašak za pecivo

Zamesite mekše testo od mleka, jaja, mlevenih čvaraka, masti, malo soli, praška za pecivo i belog kukuruznog brašna. Sipajte u nauljene kalupe i pecite.


Posne sa šampinjonima

Potrebno je:

po čaša heljdinog, kukuruznog i pšeničnog brašna

čaša griza

prašak za pecivo

4 šoljice kisele vode

7-8 šampinjona

praziluk

malo bibera

kašika biljnog začina

Propržite praziluk i iseckane šampinjone, dodajte začin i biber. Posebno umutite kukuruzno i pšenično brašno, griz i pecivo sa kiselom vodom, pa dodajte ohlađene šampinjone. Pecite na 220-250 stepeni oko 15-20 minuta.

Sa spanaćem

Potrebno je:

3 jajeta

3 šoljice pšeničnog brašna

3 šoljice kukuruznog brašna

2 šoljice ulja

3 šoljice kisele vode

1/2 kesice praška za pecivo

čaša kisele pavlake

kašičica soli

400 g spanaća

Mikserom umutite jaja, pa dodajte kiselu vodu, ulje i so. Pšenično i kukuruzno brašno pomešajte sa praškom za pecivo. Spojite brašno s jajima i dodajte pavlaku. Kad masa postane ujednačena, u nju ubacite skuvan i izblendiran ili sitno iseckan spanać. Kalupe nauljite i pobrašnjavite, sipajte pripremljenu masu i pecite na 220 stepeni 25 minuta. Proju možete da poslužite i toplu i hladnu, uz kiselo mleko, sir, kajmak ili jogurt.