Katarina Samardžić: Zbog šerpe sam se odrekla direktorske fotelje

Maja Ješić

06. 05. 2020. u 17:20

Autorka emisije Katy the cook ne krije da nije znala da spremi ni kajganu, da kuhinju uopšte nije volela

Катарина Самарџић: Због шерпе сам се одрекла директорске фотеље

Foto: KITCHEN TV PROMO

Na Kitchen TV, jedinom domaćem (regionalnom) kanalu o kuvarskoj magiji (operateri su MTS TV i Supernova), “udomila” se i Katarina Samardžić, autorka i protagonista emisije Katy the cook. Već četiri sezone (102 emisije) ova neobična dama privlači pažnju neposrednošću, duhovitošću i neformalnim pristupom publici i kuvanju. Po profesiji je strukovni menadžer i pi-ar. Radila je za velike klijente iz sveta prehrambene industrije, a oni su joj ostali velika podrška i kada se iz sveta biznisa hrabro otisnula u umetnost stvaranja gastronomskih čarolija.

Ne krijete da niste znali da spremite ni kajganu, da kuhinju uopšte niste voleli. Kako se onda dogodilo da postanete prestižno ime u svetu kulinarstva?

- Iz ove perspektive mogu da kažem da zapravo nikada nisam mrzela kuhinju, već stereotip o njoj. Predstavlja nam se kao nešto strašno, dosadno i teško, što nam oduzima vreme. A, eto, ja sam se sa zadovoljstvom odrekla direktorske fotelje da bih uletela pravo u šerpu! Kuhinja nije bauk, niti ubica vremena, ona je za mene, u ovom trenutku, najkreativnije mesto na svetu. Opterećena poslom kojim sam se nekada bavila, tražila sam ventil... I našla sam ga upravo tu, za šporetom. Često mi se dešavalo da sa ulaznih vrata, po povratku s posla, dok sam još na štiklama, uletim u kuhinju i zaigram se. To je moj podijum za igru!

Za vas svako jelo ima priču, vezuje vas za neku osobu, sećanje... Podelite sa nama neke od njih.

- Na primer, jedno od meni dražih jela, ali i priča koja stoji iza njega, jeste bolonjeze patlidžan. Govori o onom jednom liku, koga svako od nas ima u životu i koji nas uvek tera preko granice, naravno u pozitivnom smislu. Njegova brutalna iskrenost nam ponekad i jako smeta ali, ipak, zbog tog nekog znamo da uvek možemo bolje i više, šta god da u životu radimo. I, naravno, taj neko zaslužuje da mu se posvete pažnja, ljubav, poverenje... I zalogaj! Tu je i priča o mom dedi i palačinkama u šatou, na koje me je vodio dok sam bila mala... Pa torta malina, posvećena jednoj predivnoj Slovenki Malini, iz mog komšiluka, i njenoj lepoti.

Kako tumačite sopstveni uspeh?

- U svemu vidim samo ogromnu ljubav, trud i želju da iz sezone u sezonu budem sve bolja. A to je spoj svega navedenog, kao i ljudi sa kojima radim i u čijim očima vidim isti sjaj kada se izgovori čuveno: Akcija! Ivane, Žare, Mastilo, Krimi, Nikola... Hvala vam na svim kilometrima uzbrdica, sa opremom na leđima, na opekotinama, ogrebotinama i najlepšim osmesima nakon poslednjeg: stop! Uspeli smo, jer mi smo šesterac.

Potpuno ste drugačiji od majstora kulinarstva na koje smo navikli. Ponašate se kao zvezda. Da li je to imidž TV lika Katy ili ste i privatno takvi?

- I Keti iz studija, i Keti na selu, i Keti na moru. To su tri potpuno različita serijala, ali postoji nit koja ih veže, a to su ljudi - oni su aktivni učesnici. Volim ih, bez njih i konstantnih životnih lekcija kojima su me naučili, kako kroz snimanje serijala tako i privatno, ni Keti ni Katarina ne bi bile takve kakve jesu. Hvala im do neba što su svi pomalo izgradili baš ovakvu Katarinu Keti Samardžić. Dakle, avatar ne postoji, to sam ja.

Približili ste se “neprijateljskom” šporetu kada je vaš sin poželeo krofne. Koje je sada njegovo omiljeno jelo koje mu mama sprema?

- Pa, “buduća zvezda košarke” sada ima 13 godina, sjajno se snalazi u kuhinji, i više nije toliko izbirljiv. A mama sada ima i malu pomoć u kuhinji. Odnedavno smo bogatiji za još jednog člana porodice, a to je moja sestra od tetke Anđela, koja ima nekoliko godina više od juniora, pa su njih dvoje preuzeli kormilo dok se ja ne vratim kući. A onda im uglavnom bude žao da, posle neretko 10 do 12 sati koje sam provela u restoranu, nešto izvoljevaju. Budu presrećni ako me ugrabe i za palačinke! (smeh)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije