Pljeskavice, čorbe, pite: Ukusna jela sa heljdom (RECEPTI)
27. 03. 2020. u 12:10
Napravite: pljeskavice od bundeve, čorbu od vrganja, pitu sa kajmakom, uštipke, krekere sa semenkama, palačinke
Depositphotos
PLjESKAVICE SA BUNDEVOM
Potrebno je:
400 g skuvane heljde
2 jajeta
150 g bundeve
pola glavice crnog luka
3 kašike heljdinog brašna
5 kašika integralnog brašna
kašika suvog peršuna
so, biber
Luk i očišćenu bundevu iseckajte sitno i stavite u tiganj da se prže. Kada omekšaju nalijte malo vode. Kada sva voda ispari sklonite sa vatre i prohladite. Za to vreme u kuvanu heljdu dodajte jaja, brašno i začine, pa sve izmešajte. Na kraju ubacite i prohlađeni luk i bundevu i dobro sjedinite. Kašikom vadite smesu, oblikujte rukama male pljeskavice i pržite sa obe strane na vrelom ulju, da fino porumene.
ČORBA OD VRGANjA
Potrebno je:
20-30 g suvih vrganja
3 kašike ulja
60 g crnog luka
list lovora
krem-supa od pečuraka
100 g heljdine kaše
100 ml kisele pavlake
so
Po želji:
kašika iseckanog peršuna
pržena pančeta

Potrebno je za palačinke:
250 g integralnog pšeničnog brašna
50 g heljdinog brašna
450 ml mleka
450 ml vode
malo ulja za prženje
Za fil:
200 g sira
200 g kajmaka
3 jajeta
100 ml mleka

UŠTIPCI
Potrebno je:
400 g mekog pšeničnog brašna
100 g heljdinog brašna
kašičica soli
kašičica šećera
1,5 kašičica suvog kvasca
100 ml jogurta

Izmešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, pa sve zajedno sjedinite. Sipajte u sredinu jogurt i uz stalno mešanje dolivajte toplu vodu po potrebi. Testo treba da bude mekano, kao za hleb. Pokrijte čistom krpom i stavite na toplo mesto da narasta. Nakon pola sata premesite testo i opet pokrijte da još jednom naraste, a zatim ga i poslednji put premesite. U dublju šerpu sipajte tri prsta ulja za prženje i dobro ga zagrejte. Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje. Šerpu protresite, da se uštipci ako je moguće sami okrenu, a ako ne mogu prevrnite ih kašikom. Gotove uštipke vadite na salvetu da se ocede od ulja. Služite ih vruće sa domaćim kajmakom ili sirom, uz jogurt.
KREKERI SA SEMENKAMA
100 g integralnog heljdinog brašna
100 g integralnog ovsenog brašna
200 g integralnog speltinog ili kukuruznog brašna
kašičica soli
prašak za pecivo
200 ml kisele vode
100 ml ulja
50 g susama
50 g suncokretovih semenki

PRVOKLASNO VARIVO
400 g heljdine kaše
50 g crnog luka ili praziluka
lovor
majoran
30 g putera
pileća kocka za supu
mleveni crni biber

Sipajte heljdinu kašu u kipuću slanu vodu, promešajte i kuvajte od 10 do 15 minuta, dok ne omekša. Na zagrejanom puteru kratko propržite iseckani crni luk ili praziluk, a zatim ga zalijte sa otprilike 100 ml vode. Na laganoj vatri dinstajte sve dok ne omekša. Potom dodajte lovorov list, majoran, kocku za supu i 200-300 ml vode. U to umešajte kuvanu heljdu, pobiberite i sve kratko prokuvajte. Varivo služite samostalno ili kao prilog uz meso po želji.
PALAČINKE
Potrebno je:
200 g heljdinog brašna
200 g pšeničnog brašna
700 ml hladnog mleka
3 jajeta
kašika šećera
kašičica soli
kašičica sode bikarbone ili praška za pecivo
2 kašike ulja
ulje za prženje

Najpre pomešajte obe vrste brašna. Zatim razmutite jaja, sipajte mleko, dodajte so i šećer, pa stalno mešajući dodajte malo pomalo brašna. Kada brašno utrošite, masu dobro sjedinite i ostavite da odstoji najmanje pola sata. Neposredno pred pečenje podesite gustinu testa, dodajte sodu bikarbonu i ulje, smesu dobro promešajte, i pecite palačinke na uobičajeni način. Tiganj podmažite samo za prvu palačinku, a dalje ih pecite bez dodavanja masnoće. Ali ako se testo lepi, podmažite tiganj. Palačinke pržite sa obe strane. Po želji na njih stavljajte mesni, sirni ili neki drugi slani fil, savijajte ih i služite. Fil za palačinke možete da napravite od naseckanog mladog crnog luka, pomešanog sa sitno isečenom dimljenom šunkom ili pršutom i sa mladim sirom začinjenim biberom i kimom.
Васкршњи Пост
27.03.2020. 13:06
Молим цењену Редакцију да постави и по неки рецепт за посна јела!
Komentari (1)