Pljeskavice, čorbe, pite: Ukusna jela sa heljdom (RECEPTI)

Ž. P.

27. 03. 2020. u 12:10

Napravite: pljeskavice od bundeve, čorbu od vrganja, pitu sa kajmakom, uštipke, krekere sa semenkama, palačinke

Пљескавице, чорбe, питe:  Укусна јела са хељдом (РЕЦЕПТИ)

Depositphotos

PLjESKAVICE SA BUNDEVOM

Potrebno je:

400 g skuvane heljde

2 jajeta

150 g bundeve

pola glavice crnog luka

3 kašike heljdinog brašna

5 kašika integralnog brašna

kašika suvog peršuna

so, biber


Luk i očišćenu bundevu iseckajte sitno i stavite u tiganj da se prže. Kada omekšaju nalijte malo vode. Kada sva voda ispari sklonite sa vatre i prohladite. Za to vreme u kuvanu heljdu dodajte jaja, brašno i začine, pa sve izmešajte. Na kraju ubacite i prohlađeni luk i bundevu i dobro sjedinite. Kašikom vadite smesu, oblikujte rukama male pljeskavice i pržite sa obe strane na vrelom ulju, da fino porumene.


ČORBA OD VRGANjA

Potrebno je:

20-30 g suvih vrganja

3 kašike ulja

60 g crnog luka

list lovora

krem-supa od pečuraka

100 g heljdine kaše

100 ml kisele pavlake

so

Po želji:

kašika iseckanog peršuna

pržena pančeta

Suve vrganje prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Nakon toga ih ocedite i isecite na manje komadiće. Tako pripremljene podlijte sa oko 100 ml vode i kratko dinstajte. Potom dodajte lovorov list i zalijte sa 500 ml vode. Sada dodajte i krem-supu od pečuraka koju ste razmutili sa 200 ml hladne vode, pa sve kuvajte na laganoj vatri pet minuta. Na kraju kuvanja umešajte heljdinu kašu, koju ste prethodno skuvali u posoljenoj vodi i ocedili. Sklonite čorbu sa vatre, pa umešajte kiselu pavlaku. Služite posuto peršunom i, ako volite, listićima pržene pančete.



PITA SA KAJMAKOM


Potrebno je za palačinke:

250 g integralnog pšeničnog brašna

50 g heljdinog brašna

450 ml mleka

450 ml vode

malo ulja za prženje


Za fil:

200 g sira

200 g kajmaka

3 jajeta

100 ml mleka

U posudu sipajte obe vrste brašna i vodu. Promešajte dobro varjačom da testo bude glatko bez grudvica, pa sipajte mleko. Sjedinite dobro smesu i pecite deblje palačinke na malo ulja u odgovarajućem tiganju. Kada završite sa pečenjem palačinki, napravite fil. Izgnječite sir viljuškom, dodajte kajmak (ili pavlaku), a zatim jaja i mleko. Odgovarajući pleh za pečenje obložite pek-papirom, pa u njega slažite pitu. Na svaku palačinku nanesite dve-tri kašike fila, poklopite drugom i ponavljajte postupak dok ima materijala. Poslednju palačinku takođe premažite filom i stavite da se peče na jačoj temperaturi. Pecite na 250 stepeni, otprilike pola sata.

UŠTIPCI

Potrebno je:

400 g mekog pšeničnog brašna

100 g heljdinog brašna

kašičica soli

kašičica šećera

1,5 kašičica suvog kvasca

100 ml jogurta


Izmešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, pa sve zajedno sjedinite. Sipajte u sredinu jogurt i uz stalno mešanje dolivajte toplu vodu po potrebi. Testo treba da bude mekano, kao za hleb. Pokrijte čistom krpom i stavite na toplo mesto da narasta. Nakon pola sata premesite testo i opet pokrijte da još jednom naraste, a zatim ga i poslednji put premesite. U dublju šerpu sipajte tri prsta ulja za prženje i dobro ga zagrejte. Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje. Šerpu protresite, da se uštipci ako je moguće sami okrenu, a ako ne mogu prevrnite ih kašikom. Gotove uštipke vadite na salvetu da se ocede od ulja. Služite ih vruće sa domaćim kajmakom ili sirom, uz jogurt.


KREKERI SA SEMENKAMA

Potrebno je:

100 g integralnog heljdinog brašna

100 g integralnog ovsenog brašna

200 g integralnog speltinog ili kukuruznog brašna

kašičica soli

prašak za pecivo

200 ml kisele vode

100 ml ulja

50 g susama

50 g suncokretovih semenki

Prvo u suvom tiganju kratko propržite susam. Zatim pomešajte sve vrste brašna, so i prašak za pecivo. Dodajte vodu, ulje, semenke suncokreta, susam, pa zamesite mekano testo. Testo odmah razvucite što tanje na radnoj površini da bi krekeri bili hrskaviji. Secite u pravougaone ili druge oblike, slažite u pleh obložen pek-papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 12 minuta. Gotovi su kada malo potamne.


PRVOKLASNO VARIVO

Potrebno je:

400 g heljdine kaše

50 g crnog luka ili praziluka

lovor

majoran

30 g putera

pileća kocka za supu

mleveni crni biber

Sipajte heljdinu kašu u kipuću slanu vodu, promešajte i kuvajte od 10 do 15 minuta, dok ne omekša. Na zagrejanom puteru kratko propržite iseckani crni luk ili praziluk, a zatim ga zalijte sa otprilike 100 ml vode. Na laganoj vatri dinstajte sve dok ne omekša. Potom dodajte lovorov list, majoran, kocku za supu i 200-300 ml vode. U to umešajte kuvanu heljdu, pobiberite i sve kratko prokuvajte. Varivo služite samostalno ili kao prilog uz meso po želji.


PALAČINKE

Potrebno je:

200 g heljdinog brašna

200 g pšeničnog brašna

700 ml hladnog mleka

3 jajeta

kašika šećera

kašičica soli

kašičica sode bikarbone ili praška za pecivo

2 kašike ulja

ulje za prženje


Najpre pomešajte obe vrste brašna. Zatim razmutite jaja, sipajte mleko, dodajte so i šećer, pa stalno mešajući dodajte malo pomalo brašna. Kada brašno utrošite, masu dobro sjedinite i ostavite da odstoji najmanje pola sata. Neposredno pred pečenje podesite gustinu testa, dodajte sodu bikarbonu i ulje, smesu dobro promešajte, i pecite palačinke na uobičajeni način. Tiganj podmažite samo za prvu palačinku, a dalje ih pecite bez dodavanja masnoće. Ali ako se testo lepi, podmažite tiganj. Palačinke pržite sa obe strane. Po želji na njih stavljajte mesni, sirni ili neki drugi slani fil, savijajte ih i služite. Fil za palačinke možete da napravite od naseckanog mladog crnog luka, pomešanog sa sitno isečenom dimljenom šunkom ili pršutom i sa mladim sirom začinjenim biberom i kimom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Васкршњи Пост

27.03.2020. 13:06

Молим цењену Редакцију да постави и по неки рецепт за посна јела!