Medenjaci, keksići sa đumbirom, kremasti kolači: Brze i ukusne poslastice sa medom

Ž. P.

25. 12. 2019. u 14:15

Napravite: starinske medenjake, keksiće sa đumbirom, kremaste kolače

Медењаци, кексићи са ђумбиром, кремасти колачи: Брзе и укусне посластице са медом

Keksići sa đumbirom Depositphotos

KEKSIĆI SA ĐUMBIROM


Potrebno je - za testo: 750 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, po 4 g mlevenog đumbira i muskatnog oraščića, 2 g cimeta, 205 g putera sobne temperature, 230 g meda, 220 g smeđeg šećera, 120 ml vode, jaje, nekoliko kapi arome vanile. Za ukrašavanje: 2 belanca, 250 g šećera u prahu, sok od pola limuna, jestive boje - bela, crvena...

Brašno, prašak za pecivo, đumbir, muskatni oraščić i cimet dobro promešajte u posudi. Puter, med, šećer, vodu, jaje i aromu vanile mutite mikserom da dobijete homogenu smesu. Postepeno dodajte smesu od brašna i zamesite testo. Razdelite ga na tri jednaka dela, svaki zamotajte u foliju i stavite u frižider da odstoji najmanje tri sata, da biste kasnije mogli lakše da ga razvaljate. Obložite pleh pek-papirom, a površinu na kojoj ćete valjati testo dobro pospite brašnom, kao i samo testo, valjak i modlice, da se ne bi lepili. Oblik modlica birajte sami, keksiće pecite oko 10 minuta na 175 stepeni, a zatim ih ostavite da se ohlade. Za ukrašavanje dobro umutite belanca i umešajte šećer u prahu sa limunovim sokom. Sadržinu podelite u tri posude, pa u svaku umešajte različite boje. Pojedinačno ih stavite u plastične kese za zamrzavanje, odsecite malu rupicu i počnite sa ukrašavanjem sasvim hladnih keksića. Ostavite preko noći da se ukrasi stegnu, pa poslužite narednog dana.

STARINSKI MEDENjACI

Potrebno jeb - za testo: 5 kašika vode i 4 kašike meda, po 1 kašika masti i sode bikarbone, 200 g šećera, 500 g brašna, 2 žumanceta i 1 celo jaje, malo cimeta i soli. Za sneg za medenjake: 3 belanceta, 9 kašika šećera u prahu, malo limunovog soka


Sve sastojke dobro zamesite i ostavite testo da odstoji sat vremena. Potom ga još jednom premesite, nauljite ruke i oblikujte kuglice veličine oraha. Stavite ih na pleh obložen pek-papirom, a zatim u rernu na 200 stepeni. Pecite medenjake dok ne potamne s donje strane. Zatim mikserom čvrsto umutite belanca u sneg, dodajte šećer u prahu i limunov sok. Nastavite sa mešanjem na pari još oko 20 minuta. Medenjake stavite u veću posudu, umućena belanca istresite preko njih i brzo sve izmešajte. Zatim sa svakog medenjaka kažiprstom skinite višak snega od belanaca, pa ih ređajte na celofan da se suše. Sutradan ih okrenite na drugu stranu da se i odozdo prosuše.



KREMASTI KOLAČ

Potrebno je: 5 jaja, 5 kašika glatkog brašna, 5 kašika kristal šećera, 1 kašika vanilin šećera, 2 pune kašike kakaoa u prahu, na vrh noža prašak za pecivo. Za krem: 4 kesice šlaga od po 250 ml, plus šlag fiks, 2 kašike meda, 1 kesica vanilin šećera

Umutite belanca u sneg. Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo, a onda mešajte dok ne dobijete glatku smesu. U tu smesu stavite tri kašike snega od belanaca i lagano mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Zatim smesu stavite u ostatak umućenih belanaca i mešajte dok se sve ne sjedini. Izlijte na papir za pečenje koji ste stavili na veliki pleh iz rerne. Ravnomerno rasporedite i pecite na 180 stepeni 10 minuta. Ostavite da se ohladi, pa presecite napola, da dobijete dve kore. Šlag umutite sa šlag fiksom dok ne dobijete čvrstu masu, pa dodajte vanilin šećer i med. Potom kremom premažite koru, poklopite drugom i stavite u frižider da odstoji od dva do tri sata, a zatim služite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)