Život iza objektiva: Veb-serijal o domaćoj fotografskoj sceni

M. MIRKOVIĆ

21. 05. 2020. u 11:41

Живот иза објектива: Веб-серијал о домаћој фотографској сцени
Video-serijal o domaćoj sceni od danas predstavlja šest eminentnih fotografa. Kelić: Od diplomskog sam posvećen odnosu između filma i fotografije
PRIČA Aleksandra Kelića, danas od 18 časova na jutjub-kanalu NFC Filmarta, otvara video veb-serijal o domaćoj fotografskoj sceni "Foto-dokumenti Portfolio", u prvoj od šest epizoda prve sezone. O svojoj profesiji i umetničkom putu, poetici i pristupu, poziciji i funkciji fotografije i drugim temama, govoriće i Branimir Karanović, Goranka Matić, Ivan Petrović, Aleksandrija Ajduković, Aleksandar Kelić i Stefana Savić, narednih pet sedmica, četvrtkom u istom terminu.

- Milica Lapčević, jedna od urednica serijala, uz Miroslava Karića i Slađanu Petrović Varagić koja ga je i producirala, u mom "slučaju" insistirala je na stavljanju fokusa na moje profesionalne početke, fotografski razvoj a pre svega na školovanje koje je direktno uticalo na moju karijeru - kaže, za "Novosti", Kelić o svojoj "fotografskoj ispovesti". - Kako sam studirao kameru na FDU, gde sam se i u diplomskom radu bavio temom "Uticaj filma na fotografiju", a potom postao profesor fotografije na FPU, neprestano sam u tom međuprostoru, posvećen odnosu između sedme i osme umetnosti. Iskustvo pedagoga na FPU donelo mi je, pak, neku drugu vizuru i zainteresovalo i za promene koje je digitalizacija unela u fotografiju.


Urednica emisije kao ključni Kelićev rad ističe serijal "Nesavršena i nezavršena priča", nastao tako što je autor fotografisao svoje strica i strinu od davne 1984. pa sve do 2003. godine, a on sam izdvaja još dve svoje velike teme ili motiva koji ga prate decenijama: uz Sabor trubača u Guči, koji je fotografisao od 1990. do 2015. stvarajući serijal "Život je truba", kao temu čijim se različitim aspektima i dalje bavi navodi - nestajanje, koje slikopiše kroz svoje fotografije Homolja, one na kojima su stari, ali i groblja.- Urednica je insistirala i da ubacim u priču neki predmet iznenađenja, i odabrao sam naočari za sunce u kojima vidim simboliku u vezi sa mojim aranžiranim fotografijama - otkriva Kelić, koji kaže da, osim između filma i fotografije, neprestano "obitava" i između dokumenta i stilizacije, odnosno koncepta.


Branimir Karanović govoriće o četrdeset godina svoga rada, od foto-klubova Beograda i Jugoslavije, do profesorske karijere, ali pre svega o ukrštanju grafike i fotografije što mu je još od studija profesionalna preokupacija.- Studirao sam grafiku na FPU a docnije predavao fotografiju na novosadskoj Akademiji umetnosti, da bih se potom vratio na svoj FPU gde sam pre četiri godine završio profesorsku karijeru - priča Karanović. - Posle studija izlagao sam samo kao samostalni umetnik, svoje fotografije ili grafike. Kao neko ko je stalno između ta dva medija, od fotografa sam smatran grafičarem dok sam za grafičare bio fotograf. Premda je to ukrštanje u svetu sasvim legalno još od pop-arta, može se reći da jesam bio začetnik fotografije u grafici u našoj sredini koja je oduvek kaskala za tim svetom. Danas je ta moja ideja odavno potvrđena, fotografija je kao vrsta aplikacije potpuno prihvaćena u likovnoj umetnosti dok se fotografi bave likovnim temama i služe tehnikama grafičara.


* AUTOR Aleksandar Kelić/Foto M. Labudović


PODRŠKA I EKIPA


VIDEO-serijal pokrenuo je 2019. godine NFC Filmart iz Požege, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, sa idejom da se na autentičan način predstave domaće prakse u oblasti fotografije, kroz intervjue i prikaze rada autorki i autora različitih generacija, uz odabrane pozitive i pokretne slike iz njihovih opusa i arhiva. Snimatelji su Milica Đorđević i Sreten Vuković, koji potpisuje i montažu, a partneri projekta su Kulturni centar Beograda, Frakcija Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije