NEKI su u ovo "doba korone" našli utehu u čitanju. A neki drugi, kao Milisav Savić, i u pisanju knjiga. Evo šta nam telefonski zbori jedan od naših najvećih savremenih pisaca, koji je stvorio dela od nacionalnog značaja i afirmisao srpsku kulturu širom sveta.

* Kako vam teku ovi dani u zoni "65+"?

- Kao i svima - u kući između četiri zida. Sam sam u stanu, i uglavnom čitam i pišem.

* Masovno čitanje knjiga, kako se priča, svakako će uticati na obrazovni nivo nacije.

- To je velika stvar u ovoj nesreći koja nas je snašla i sigurno će doprineti najširem obrazovanju našeg stanovništva. Neka se samo tako i nastavi.

* Šta čitate i šta biste preporučili našim čitaocima?

- Čitam naše klasike. Čim se ovo završi izlazi mi knjiga pod naslovom "Zašto treba voleti klasike". I ja ih volim i preporučujem. A svim čitaocima ovog trenutka preporučujem knjigu "Hiljadu i jedna noć". Tamo će naći mnoge predivne priče.

* Markes je napisao "Ljubav u doba kolere".

- Tema epidemije jedna je od velikih tema u svetskoj književnosti. Nameće bezbroj pitanja o tome kako se ponašati. Tu su na iskušenju ljubav, solidarnost...

* Koliko su ova zla vremena inspirativna za pisce, pa i za vas?

- Ne bih voleo da ovakve situacije budu inspirativne za bilo koju vrstu stvaralaštva. Ali umetnost, odnosno književnost, vrsta je borbe da se savlada ovo zlo i ova nesreća.

* Miloš Crnjanski je napisao "Roman o Londonu", a vi upravo završavate roman o Crnjanskom.

- Pokušavam da osvetlim period boravka Crnjanskog u Londonu. Daleko od otadžbine teško je živeo, a pomišljao je i na samoubistvo. Spasla ga je ipak njegova voljena Vida. I Crnjanski je najbolja dela napisao upravo u "izolaciji".

* Kada očekujete da će ova knjiga stići pred čitaoce?

- Upravo je završavam i doterujem, nadajući se da će se pojaviti u oktobru na Beogradskom sajmu knjiga.

* Kada se sve ovo završi, a moraće da se završi, koji su vam planovi?

- Već sam spremio kofere i negde ću da otputujem. Ako ne u svoju rodnu Rašku, koju neizmerno volim, onda ću u Italiju, a imam i za to posebne razloge.

* Nekad ste bili profesor u Firenci.

- Jesam. Pravo da vam kažem, od svega što se dešava u Italiji, boli me srce. Kao da je to moja Srbija. I kada se sve ovo završi, eto me u Italiji.

* Šta biste još savetovali našem narodu?

- Sada su nam najpotrebniji ljubav, prijateljstvo i solidarnost.