SVIM srpskim piscima pismo solidarnosti u borbi protiv virusa kovid-19 nedavno je uputilo Udruženje književnika Kine, a zahvalnost prijateljima sa Dalekog istoka, uzvratili su Milovan Vitezović (na slici), predsednik Udruženja književnika Srbije, i Vidak M. Maslovarić, član UO UKS, zadužen za međunarodnu književnu saradnju.

- U ime Udruženja književnika Srbije i svih pisaca Srbije a time i sveg naroda našeg, jer "pesnici su probuđena savest naroda", zahvaljujemo vam se na rečima iskrene i srdačne podrške koje ste uputili Srbiji i njenim piscima u teškoj borbi prevladavanja pandemije virusa kovid-19, u koju je Srbija tek ušla a koju ste vi prevladali - stoji u pismu koje su uputili Vitezović i Maslovarić. - Iskustvo vaše zemlje i vašeg naroda u savladavanju pandemije virusa kovid-19 veliki je primer i velika nada svim zemljama i narodima sveta. Pomoć koju vaša zemlja ukazuje Srbiji nemerljiva je jer se meri ljudskim životima.

Naše dve zemlje, kako pišu iz UKS, veže iskreno prijateljstvo i zajedničko nastojanje da budemo solidarni i jedinstveni u najtežim trenucima, a ovi koje sada živimo to jesu:

- Poseta delegacije vaših pisaca tokom prošle godine svedoči obostranu želju naša dva udruženja za uspostavljanjem još čvršćeg međusobnog prijateljstva, razumevanja i jačanja naše književne razmene. Sa radošću ćemo to obostrano činiti - ističe se u pismu upućenom kineskim piscima. - Kineski jezik se sve više uči u Srbiji i sve je više srpskih đaka i studenata koji učenje nastavljaju u Kini, prihvatajući ne samo jezik već i kulturu i ljubav naroda. Zahvaljujući tome, mi ćemo sa našim izdavačima činiti da čitaoci u Srbiji što bolje upoznaju veliku kinesku književnost.


TRADICIONALNO PRIJATELjSTVO

KINA i Srbija dele duboko i tradicionalno prijateljstvo - stajalo je u pismu kineskih pisaca. - U toku epidemije virusa kovid-19 u Kini, Vlada Republike Srbije pokazala je solidarnost, empatiju i podršku Kini, što nas je duboko ganulo i ostalo u našim srcima. Uloženi napori su urodili plodom i epidemija je gotovo sasvim pod efikasnom kontrolom. Život našeg naroda postepeno se vraća u normalu.