"NINOVA" nagrada za roman godine nedavno je uručena Saši Iliću za roman "Pas i kontrabas", ali se strasti u književnim krugovima još ne stišavaju. Protestima 18 pisaca koji su odlučili da neće slati svoje romane za ovo književno priznanje zbog "nestručnosti žirija" pridružio se i izvestan broj akademika, doktora nauka, magistara i profesora književnosti.

Kao što je javnosti poznato, nekoliko dana pre dodele ove nagrade, pisci, među kojima su i Miro Vuksanović, Vladimir Tabašević, Muharem Bazdulj, Vladimir Kecmanović, Emir Kusturica i Dejan Stojiljković, uputili su otvoreno pismo. U njemu od svojih izdavača traže da njihova dela više ne prijavljuju za "Ninovu" nagradu i pozivaju na njen bojkot, jer je, kako tvrde, izgubila smisao. U zajedničkom pismu kaže se i da bi bilo najpoštenije da odluku o najboljem romanu donesu kritičari koji sistematski prate savremeni domaći roman. A prema njihovom mišljenju, ovogodišnji žiri, u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić, nije ispunio te uslove. Piscima se sad pridružilo još 22 stručnjaka iz oblasti književnosti.

- Podržavam pravo pisaca da bojkotuju nagradu za koju se unapred znao dobitnik - kaže dr Igor Perišić za "Novosti". - Ove godine žiri je sastavljen tako da u njemu nema nijednog člana kome je primarna vokacija književna kritika, ili proučavanje savremene srpske književnosti, i to ga čini nekompetentnim "u paketu". Povrh svega, taj i takav žiri osetio se moćnim da ždanovistički propisuje novi kulturni obrazac, tako da mislim da će uskoro biti potrebno da se formira i neki novi Odbor za odbranu slobode umetničkog izražavanja.

Slično mišljenje dele i drugi potpisnici podrške piscima koji se protive načinu dodele donedavno najuglednije književne nagrade. To su: prof. dr Aleksandar Jovanović, prof. dr Goran Maksimović, doc. dr Goran Radonjić, prof. dr Gorana Raičević, dr Jana Aleksić, prof. dr Jelena Pilipović, akademik Jovan Delić, mr Jovan Pejčić, mr Dragana Bošković, dr Boris Bulatović, prof. dr Leon Kojen, prof. dr Lidija Tomić, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Milivoj Nenin, akademik Milosav Tešić, dr Nataša Anđelković, prof. dr Nebojša Lazić, prof. dr Petar Pijanović, dr Svetlana Šeatović, dr Slađana Ilić i prof. dr Slađana Jaćimović.

Nataša Anđelković

- S obzirom na javni značaj "Ninove" nagrade u našem društvu i na osnovne propozicije ove nagrade, veliki problem predstavlja saziv ovogodišnjeg žirija. U njemu nema članova kojima je književna kritika osnovna vokacija, a većina nema ni formalno obrazovanje koje bi im omogućilo sagledavanje i razumevanje celine kretanja i razvoja srpske književnisti - smatra dr Nataša Anđelković. - Odsustvo stručnosti žirija eliminisalo je čitavu srednju generaciju etabliranih pisaca koji su neprihvatljivi samo zbog toga što ne propagiraju teme koje zadovoljavaju njihov interesni horizont, a to je neojugoslovenstvo, afirmacija regiona...