ZA počasnog člana Udruženja književnika Srbije Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, primljen je na sednici Upravnog odbora UKS polovinom decembra, jednoglasno - i to kao vid odavanja nematerijalnog priznanja za pomoć koju je pružio ovoj asocijaciji pisaca.

Pročitajte još: Handke je savest čovečanstva: Održana tribina posvećena austrijskom piscu i nobelovcu

U razgovoru, za "Novosti", objašnjavajući ovu odluku, koja je izazvala različite reakcije u javnosti, Miloš Janković, zamenik predsednika Udruženja, kaže:

- Skoro sve inicijative našeg udruženja Vesić je uvažio, a među njima je dodeljivanje imena za pet gradskih ulica po poznatim srpskim piscima, lični angažman oko podizanja spomenika Vasku Popi, kao i regulisanje položaja Beogradskih međunarodnih susreta pisaca, koji su posle 56 godina postojanja dobili status manifestacija od izuzetnog značaja za grad Beograd. Vesić je znatno pomogao i u postavljanju spomen-ploča na mesta gde su istaknuti pisci živeli, kao i u regulisanju statusa zgrade u Francuskoj 7 i prava na njeno korišćenje i pitanje grejanja u našem domu. Veoma je značajan i njegov doprinos u rešavanju pitanja naplate sredstava od zakupa za Klub književnika, koja je prethodna gradska vlast oduzela od UKS, a sada će sredstva ići na račun Udruženja.

Prema Statutu UKS, podseća sagovornik, postoje tri vrste članstva u Udruženju: redovno - za šta su potrebne najmanje dve objavljene knjige, po pozivu - člana predlaže i bira Upravni odbor, a uglavnom se odnosi na strane pisce koji su doprineli ugledu srpske kulture, i počasni - za ljude koji nisu književnici, ali su svojim radom, donacijama ili pomoći koju su pružili UKS zaslužili takav status, što je slučaj sa Goranom Vesićem.

- Počasni i članovi po pozivu nemaju status redovnog člana UKS, ne mogu da biraju, niti da budu birani organi i tela Udruženja i nemaju statutarna prava koja uživaju redovni članovi, ali mogu da daju predloge i sugestije u vezi sa radom i drugim pitanjima od značaja za UKS - napominje Janković.

HANDKE I ČOMSKI

ZA počasne članove UKS između ostalih su izabrani: Krasin Himirski (Bugarska), Valerij Latinjin (Rusija), vladika Jovan Purić, Vesna Pešić, Vera Srbinović, Peter Handke (Austrija), Ivan Čarota (Belorusija), Noam Čomski (SAD), Euđen Simion (Rumunija), Džon Geri (SAD). Počasni članovi dobijaju diplome, a Udruženje vodi o njima zasebnu evidenciju.