Handke je savest čovečanstva: Održana tribina posvećena austrijskom piscu i nobelovcu

A. POPADIĆ

18. 12. 2019. u 01:18

Хандке је савест човечанства: Одржана трибина посвећена аустријском писцу и нобеловцу

Mirko Mrkić, Jovan Delić, Zoran Avramović i Milovan Vitezović Foto P. Mitić

Delić: Snažne intuicije i bezmerne hrabrosti, on je sam protiv svih, sam protiv celog sveta

SAM za sobom zavijaj i zovi/ veje vreme previja ti stope/ grej se nadom da će doći novi/ što će biti proleće Evrope.

Ove stihove predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović posvetio je nobelovcu i velikom prijatelju Srbije Peteru Handkeu, i prvi put ih podelio sa publikom na tribini u UKS, posvećenoj velikom piscu.

- Kada je Handke dobio "Nobela" Udruženje mu je uputilo telegram u kom smo poručili da se ova nagrada vraća sebi i nizu časnih pisaca, poput Kamija, Sartra, Harolda Pintera, a sada i Handkea - kazao je Vitezović, u sali koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Po njegovim rečima, Handke je pokazao da je "savest čovečanstva u vremenu kad je ovom narodu bilo najteže i mi ga moramo smatrati svojim i braniti ga neprekidno".

- Jedini je 1999. došao u Srbiju, otišao na Kosovo. Beograd ga je tada proglasio počasnim građaninom, a UKS ga je primio u svoje redove, baš kao i pre njega Andrića i Pintera. Možemo da kažemo da ovo naše udruženje ima tri nobelovca - primetio je predsednik UKS.

Vitezović je istakao da pripada generaciji koju zovemo "šezdeset osma", a kojoj po godinama pripada i Handke:

- Naša parola je bila "Budimo realni, zahtevajmo nemoguće". Kasnije je većina "šezdesetosmaša" pristajala na "sve moguće", ali ne i Handke. On je uvek bio buntovnik i dosledan samom sebi.

Profesor Jovan Delić kaže da je za Handkea čuo posle njegove knjige "Golmanov strah od penala".

Pročitajte još - Peter Handke: Oživljavaju me Srbi sa Kosova

- Voleo sam golmane, oni su rođeni da budu kapiteni, da komanduju ekipom, oni jedini uvek vide igru i celo polje. Golmanov strah od penala je ljudski strah. Tako je, preko ove knjige, Handke postao "moj drug sa fudbala", neko drag i blizak - kazao je Delić.

On je dodao da je Handkea "zavoleo i osetio kao prijatelja" i pre nego što ga je upoznao.

- On je Don Kihot, a nije Don Kihot, mudar, uzdržan ali malo luckast, radoznao do bola, obrazovan, ume da sluša drugoga, ne neguje distancu, vitak, mogao je biti dobar golman. Za Nemca je zadivljujuće neposredan, rekao bih neobična kombinacija mentaliteta, pomalo Francuz, malo više Sloven, ali i Nemac. Čovek snažne intuicije i bezmerne hrabrosti, sam protiv svih, sam protiv celog sveta - zaključio je profesor Delić.

Miljurko Vukadinović se obraća gostima

I njegov kolega Zoran Avramović primetio je da je "ovaj verbalni linč usmeren na Handkeovu reč o Srbima, a ne na njegovu književnu". Po mišljenju Avramovića, napadi na nobelovca su nastavak napada na Srbe koji traju gotovo tri decenije.

- U retorici koja mahom dolazi iz regiona, dominiraju reči genocid, krvnici, Slobodan Milošević. To je nastavak antisrpske koalicije bivših jugoslovenskih država. Srbi su danas sami u svojoj borbi za istinu o sebi - poručio je Avramović.

Govornici su zaključili da je potrebno organizovati jedan ozbiljan naučni skup posvećen Peteru Handkeu, o kome će i o njegovom delu govoriti oni koji ga najbolje poznaju. Milovan Vitezović je napomenuo da će na sledećim Međunarodnim susretima pisaca u Beogradu (u septembru), UKS u saradnji sa SANU, Filološkim fakultetom i izdavačima upriličiti veliki naučni skup posvećen ovom nobelovcu.

Inače, Udruženje književnika Crne Gore dodelilo je Handkeu počasno članstvo u ovoj najstarijoj književnoj ustanovi u Crnoj Gori, kao i uglednu nagradu "Makarijevo slovo", za životno delo, za 2019. godinu.

VESIĆ POČASNI ČLAN UKS

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić, koji je nedavno primljen u Udruženje književnika Srbije kao počasni član, trebalo je da otvori tribinu. Planirano je da Vesić pozdravi skup u ime Skupštine grada, budući da je Handke počasni građanin Beograda, ali je bio sprečen da dođe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije