SVESTRANA Jelena Vučić, nagrađivana animatorka i strip autorka a od nedavno i pisac, od utorka 17. decembra će publici predstaviti svu širinu svojih interesovanja i polja delovanja, u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije, kroz postavku "U plavom oku". U ambijentu ove izložbe, koja se otvara u 18 časova, biće predstavljen i Jelenin roman "Pratnja" u izdanju kuće System Comics - obimna, tvrdo ukoričena knjiga u tvrdom povezu, čijih je pet stotina strana protkano sa 16 ilustracija.

- "Pratnja" je "praćena" mešavinom raznih vizuelnih medija i stilova, priča "Pratnje" ne postoji samo u tekstu - kaže autorka. - Knjiga je ilustrovana te se ista tema sagledava na drugi način, radila sam za nju i specijalne bukmarkere i zbog toga zašla u dizajn te, opet, ispričala priču i iz tog ugla. Sada, knjiga takođe ima svoje gifove i animirani trejler. "Pratnja" se konstantno razvija eksperimentisanjem i adaptiranjem istih momenata u drugim medijima umetnosti. Izložba "U plavom oku" se upravo time bavi - adaptiranjem iste ideje kroz medije i dokumentovanjem načina na koji se ta ista ideja menja, produbljuje i ponekad kroz vreme prerasta u nešto sasvim novo.


PROČITAJTE JOŠ: Akcija "Novosti": “Pjer” je najbolje ogledalo srpske karikature

Jelena Vučić koja je osnovne i master studije završila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na modulu Animacija kod profesora Rastka Ćirića, gde je diplomirala sa animiranim filmom "Pravda" a masterirala sa animiranim filmom "Niti", višestruko je nagrađivani strip autor. Godine 2015. izdavačka kuća "Rosenkrantz" izdala je njen prvi strip album "Tito", rađen po scenariju Predraga Đurića a pored stripa, animacije i pisanja aktivno se bavi i grafikom. Postavka "U plavom oku" je prikaz dugogodišnjeg Jeleninog rada i konstantog eksperimentisanja u materijalu, u mediju i u stilu pripovedanja.

- Oba moja animirana filma su prvo postojala kao stripovi, trebalo je smisliti kako nešto što je funkcionisalo na papiru a da podjednako dobro funkcioniše na platnu kroz pokretne slike - objašnjava Vučićeva. - Dok film "Pravda" prilično prati radnju stripa, film "Niti" potpuno menja poruku originalne strip-priče. "Kroz Mećavu", rađen za serijal "Linije Fronta", je takođe strip nastao kombinovanjem medija. Istinita priča o Momčilu Gavriću i njegovom prelasku preko Albanije je prikazana u slikama, ali je ispričana stilom inspirisanim pripovedanjem Petra Kočića u njegovom istoimenom delu.

Kao i svako dete, Jelena je volela crtane filmove, stripove i slikovnice, ali kao presudno za njen rast kao potencijalnog umetnika ističe upis u školu stripa Đorđe Lobačev.

- Tada, sa 14 godina, sam se prvi put susrela sa ljubiteljima stripa koji su znali mnogo više od mene, i prvi put došla u kontakt sa mangom i animom (japanskim stripom i animacijom). Vrlo brzo nakon upisa u školu stripa, pored svih ostalih stripova i crtaća zaljubila sam se baš u japanske i počela da čitam i gledam sve što sam mogla da nađem. Taj stil crtanja, taj čudan jezik, neobična muzika i drugačiji način pripovedanja priče od onoga što sam navikla da vidim u Bonelijevim stripovima i Diznijevim filmovima mi je neverovatno prijao i odgovarao. Želela sam da ga isprobam, a imala sam ideja na pretek. Jedna od njih je bila i "Pratnja". Današnja verzija romana i tadašnja se, naravno, ne mogu porediti, ali neki detalji i neke ideje koje sam smislila sa 15 godina i dalje postoje u knjizi u određenom obliku.

Kako sada ima 26 godina, a prve ideje za "Pratnju" su starije od 10 godina, roman u neku ruku predstavlja i dokumentuje proces Jeleninog rasta kao čoveka i umetnika. Kaže da magija u knjizi ima "naučnu osnovu" i "steam punk" elemente, a iako izbegava žanrovska svrstavanja i okivanje granicama samo jednog žanra - ako bi morala da svrstam "Pratnju" negde, rekla bi da spada u fantastiku za mlade.


PROČITAJTE JOŠ: Džon Malkovič počasni gost 48. Festa

- Ima magije, ima avanture, ima misterije a u nekim momentima i elemenata psihološkog trilera i horora. "Pratnja" govori o ljubavi, ali je u neku ruku i ratni roman pun akcije. U pitanju je fantastika ali nije ni epska ni naučna. Reč je o romanu u kome mogu uživati pripadnici svih generacija i ljubitelji svih žanrova, o čemu svedoče i reakcije čitalaca.