Нa 52. конкурс “Пјер”, који традиционално, у организацији “Вечерњих новости”, награђује најбоље новинске карикатуре у минулој години, пристигло је 312 радова 108 аутора. У конкуренцији за престижне награде нашла су се 124 рада (међу којима су и дела шест младих карикатуриста). Они ће бити објављени у каталогу, али и чинити поставку изложбе “Пјер 2019”, која ће бити отворена од 18. до 25. децембра у РТС клубу у Хиландарској 2 (зграда Радио Београда). На свечаности отварања, од 19 часова, и овогодишњи лауреати ће бити овенчани наградама.

У руке Душана Смиљанића оти ћи ће највише признање - “Златни Пјер”. Освојио га је за рад “Дипломци”, карикатуру чија тема је одлазак младих и образованих људи у иностранство. За карикатуру “Слобода говора”, аутору Дејану Борковића биће додељен “Сребрни Пјер”, а за рад “Свастика”, ветерану Душану Лудвигу “Бронзани Пјер”. Награда за портрет карикатуру, која носи име нашег прослављеног карикатуристе Ранка Гузине, биће уручена Славиши Шеврту. Он је портретисао нашег недавно преминулог филмског сценаристу Гордана Михића.

Прочитајте још - "Дипломци" освојили "Пјер": Ово су најбоље новинске карикатуре конкурса "Вечерњих новости"

Признање за младог карикатуристу припашће Бојани Радојевић, ученици трећег разреда Гимназије “Жарко Зрењанин” из Врбаса, за дело “Ван Гог”. О наградама је, крајем новембра, у просторијама нашег листа, одлучивао жири у ком су били Славимир Стојановић Футро, светски признати и награђивани дизајнер и предавач на Факултету примењених уметности, писац Владимир Кецмановић, добитник наше награде “Меша Селимовић” и главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а, Бојан Љубеновић, уредник култне рубрике ТРН, Јелена Јововић, уредник издавачког сектора компаније “Новости”, и Лидија Обрадовић, генерални секретар наше куће. Без обзира на то што је ове године био мањи број пријављених, то се није одразило на квалитет продукције, оценио је афористичар Бојан Љубеновић.

Традиционално, теме и мотиви овогодишњих карикатура повезани су са влашћу, лажима, лицемерјем, правдом-неправдом, ЕУ, односима међу народима на Балкану, светском и домаћом кризом, а мајстори карикатуре успели су да нађу нови прилаз, нови угао гледања, који је инспиративан, духовит, сматра Љубеновић: - Велика је срећа за “Пјер” да стари мајстори не одустају од “Новости” и овог конкурса. Готово да су сви најбољи аутори у земљи поново послали своје радове. Изложба ће бити на нивоу пређашњих година, ако не и боља. “Пјер” је и даље оно најбоље што на овом пољу имамо, огледало српске карикатуре.