STOKHOLM
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA


MNOGE oči bile su uprte ovih dana u Petera Handkea, koji je u Stokholmu pokazivao da može drugačije da se misli. I, nije se ni za jotu pokolebao.

- Handke nije ništa rekao o bilo čemu što menja kurs, on je, ipak, čovek stena - sažeo je u jednoj rečenici, za "Novosti", njegov prijatelj i pratilac na uručenju reditelj Emir Kusturica sve što bi moglo da se kaže o nastupu nobelovca tokom višednevne ceremonije u glavnom gradu Švedske.

Mnogi su želeli da ga uvuku u polje politike, ali se on nije dao. Tako je bilo i kada je, u kasne sate, gotovo pred ponoć, u utorak uveče izgovorio, kao i svi dobitnici Nobelove nagrade, zdravicu na banketu održanom u njihovu čast u Gradskoj kući Stokholma pred 1.200 zvanica.

Ova poslednja beseda bila je i najkraća, ne samo njegova, nego i svih nobelovaca, ali i najmističnija, i na najbolji način je otkrila koliko je teško proniknuti u piščevu genijalnost. Umesto polja politike, kritičari su dobili polja jagoda.

Peter Handke je svoj govor, koji je trajao tek nešto duže od minuta, pred švedskim kraljem i kraljicom, i u prisustvu najviših zvanica, posvetio prvoj ženi dobitnici Nobelove nagrade, Šveđanki Selmi Lagerlef, i njenoj metaforičnoj priči o dečaku Nilsu Holgersonu koji je leteo s guskama:

PROČITAJTE JOŠ:
Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu

- Ovo mi je prva zdravica u životu. Prema mom starom engleskom rečniku, zdravica znači na daljinu pozdraviti lepu ženu. Ovo je drugi put u životu da se obraćam kralju i kraljici. Prvi put sam pronašao sebe kako se suočavam sa Svetim Lujem, kraljem Francuske i njegovom voljenom ženom Margaretom od Provanse. Ali, to je bilo u 12. veku, u snu. Moje želje i pozdravi odlaze divljim guskama i Čudesnom putovanju Nilsa Holgersona kroz Švedsku. Moja želja je da guske u budućnosti takođe lete i van Švedske, po svim pejzažima, ne samo u Evropi, i tako pretvore čak i najmanje zemlje u zemlju širom sveta! Divlje guske Selme Lagerlef, zauvek. Polja jagoda, zauvek. I šumske jagode, zauvek - poručio je Handke u govoru na banketu.