Kantonalni zastupnici deklaracijom su poručili da Handke ni danas ne menja svoje stavove, već ide korak dalje pa najavljuje svoj dolazak u zemlju i posetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice

Kontroverzni austrijski Peter Handke proglašen je nepoželjnom osobom u Kantonu Sarajevo.

Ovu odluku, koju su inicirali zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), donela je jednoglasno Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sednici usvajajući deklaraciju u kojoj se osuđuje dodeljivanje Nobelove nagrade, a kao razlog za to je navodno "negiranje zločina u Srebrenici".

PROČITAJTE JOŠ -  Handke održao govor drhatavim glasom: Dve potresne priče o smrti u tundri i mlekarici nežnih ruku

Navodi se da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vreme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem.

Kantonalni zastupnici deklaracijom su poručili da Handke ni danas ne menja svoje stavove, već ide korak dalje pa najavljuje svoj dolazak u zemlju i posetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

Dodelu Nobelove nagrade ovakvom čoveku ocenili su novom uvredom za žrtve poručujući da bi njegova poseta Bosni i Hercegovini i Sarajevu kao glavnom gradu naše domovine izazvala dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije.


(Telegraf.rs)