ŠEKSPIR PRVI PUT U KRUŠEVCU: Premijera komedije „Kako vam drago“

S.BABOVIĆ

19. 10. 2019. u 15:25

ШЕКСПИР ПРВИ ПУТ У КРУШЕВЦУ: Премијера комедије „Како вам драго“

Pozorište - Foto: N.Milosavljević

Večeras premijera komedije „Kako vam drago“ u režiji Nikite Milivojevića
KRUŠEVAC-ŠEKSPIROVA komedija „Kako vam drago“ u režiji Nikite Milivojevića premijerno se izvodi u Kruševačkom pozorištu večeras od 20 sati. Romantično, pastoralno delo nastalo oko 1600. godine priređeno je u zajedničkoj produkciji kruševačkog i niškog Narodnog pozorišta, kao i Internacionalnog džez-festivala „Nišvil“.

Iako jedno od najpriznatijih teatara u Srbiji, na sceni Kruševačkog pozorišta ovo će biti prvo postavljanje dela Vilijama Šekpsira. Komedija, kao što je poznato, prati sudbinu dvoje zaljubljenih mladih, proteranih iz svojih domova. Orlanda je oterao zli stariji brat, a Rozalindu stric,koji je prisvojio dvor njenog oca.Do ljubavi i brojnih zapleta dolazi u Ardenskoj šumi.

-Kada čovek dođe u određene godine, komedija mu je sve više bliža kao žanr-ističe režiser Nikita Milivojević, koji je radio i adaptaciju i scenografiju.- Nemate potrebu da rešavate sve probleme ovog sveta, nego više gledate sa zabavne strane neke stvari. Mislim da, inače, ponekad zaboravljamo da je pozorište između ostalog i mesto plemenite zabave, jer ono nije uvek filozofsko-politički diskurs kakvo je kod nas poslednjih godina gotovo po pravilu.

Pročitajte još: Kruševac dobio trg glumaca (FOTO)

Autori podsećaju da kroz priču o sukobu zavađene braće, Šekspir promoviše ljudske vrednosti poput bratske ljubavi, tolerancije i zajedništva, gde svaki problem biva prevaziđen, a negativni likovi se preobraze u dobre, najveličanstvenijom od svih čarolija, iskrenom ljubavlju. Taj vedar duh preneo se i na glumce.

- Nadam se da će predstava imati dug život i da ćemo sa s njom naputovati-kaže glumac Zoran Karajić, čiji su počeci karijere blisko vezani za Kruševačko pozorište.I mlađim glumcima je Šekspir bio izazov, za mnoge, prvi nakon završene akademije.

- Komedija govori o univerzalnoj ljubavi, ona je pučka, sve je podređeno zabavi,vedrini, pesmi igri kao u bajci gde dobro pobedi zlo-poručuje glumac Nikola Rakić.

Prvo izvođenje ove predstave odigralo se 2.avgusta na „Nišvilu“, a za dva dana, predstava će po drugi put biti izvedena na pozorišnoj sceni, ali u Nišu. Prema rečima Branislava Nedića,upravnika Kruševačkog pozorišta, komedija će se naći na redovnom repertoaru oba pozorišta.


AUTORI

MEŠOVITU ekipu glumaca iz više gradova čine i Nebojša Vranić, Dragoslav Savić-Safa,Sanja Isailović,,Miloš Cvetković,Nikola Rakić, Aleksandar Marinković,Maja Vukojević,Marija Vidaković,Bojan Veljović, Marko Pavlovski, Ema Stojanović,Stefan Mladenović. Izuzetan doprinos predstavi, podvlače autori, dala je Amelia Benet, zadužena za scenski pokret i bend „Kvint-tetke“, koji tokom izvođenja predstave svira uživo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije