ISPRAĆAJ AKADEMIKA VLADA STRUGARA: Završio se jedan viteški život

R. RADOSAVLJEVIĆ

27. 08. 2019. u 20:30

Komemoracija na novom groblju i ispraćaj akademika Vlada Strugara (1922-2019), doajena naše istorijske nauke. Biće zapamćen kao najčasniji i najumniji istoričar

ИСПРАЋАЈ АКАДЕМИКА ВЛАДА СТРУГАРА: Завршио се један витешки живот

POČAST Počasni vod Vojske Srbije Foto Z. Jovanović

PREMINUO je Vlado Strugar, akademik Srpske, Crnogorske i Makedonske akademije nauka i umetnosti, pukovnik Juoslovenske narodne armije, ugledni istoričar i analitičar 20. veka, književnik i besednik. A iznad svega čovek i prijatelj, kako to lovćenski visovi umeju darovati narodu. Preminuo je u tišini, 24. avgusta u bolnici Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Tako se završio jedan viteški život - Vlado je sklopio oči i krenuo s dušom na svoje poslednje putovanje...

Ovim rečima je započela komemoracija našem vrhunskom i svetski priznatom istoričaru Vladu Strugaru, od koga su se danas na Novom groblju oprostili članovi njegove porodice, mnogobrojni predstavnici naše akademske, kulturne i naučne javnosti, prijatelji i poštovaoci njegovog izuzetnog dela, koje je ostavio svim budućim generacijama. Kako je u svom govoru istakao dr Radivoje Papović, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Vlado je svoju zemlju uvek branio, i u ratu i u miru, i gradio, družeći se s knjigom.

- Tako si i mogao stići do Akademije nauka u Moskvi, gde si još davne 1968. godine odbranio doktorsku tezu o Narodnooslobodilačkom ratu u Jugoslaviji, što je bila i prestižna mera i u svetu, i što te svakako činilo i srećnim i važnim. U Moskvi si dobio mnoga priznanja i nagrade, tada si izabrao knjigu kao svog životnog saputnika, s njom si drugovao i bitke dobijao, a u sebe si utvrdio zakon i red. I s tim si živeo. Sebi si stalno postavljao nova pitanja i na njih odgovarao, a sve što si uradio ostaće na dobrobit svih naroda nekadašnje Jugoslavije, posebno Srbije i Crne Gore - rekao je Papović.
Opraštajući se od blistavog istorijskog stvaraoca i velikog gospodina, njegov prijatelj, publicista Jovo Popović, podsetio je da je Vlado Strugar rođen 1922. u selu Donji Ulići u blizini Cetinja, u uglednoj crnogorskoj porodici koja je u svim ratovima ostala izvorište ratnika, junaka, oficira, generala, heroja, književnika i naučnika iz svih oblasti ljudskog stvaralaštva.

- Za Vlada Strugara, Dobrica Ćosić je rekao i zapisao da je najčasniji i najumniji savremenik, čija napisana ili izgovorena reč odiše istinom, lepotom i dobrohotnošću. NJegova blagorodna priroda i duševnost ima moć osećanja, i svojim iskristalisanim stilom jezika počiva na lepoti arhaičnosti. Iste velike pohvale o posebnom stilu Vladovog jezika imao je i profesor Drago Ćupić.

OPROŠTAJ Porodica akademika StrugaraOpraštajući se od velikog zaljubljenika u istoriju i poznavaoca dokumenata, Popović je istakao da je Strugar bio naučnik širokog i izuzetnog obrazovanja, koji nije žalio truda da dođe do potpunih saznanja istorijskog i političkog razvoja Jugoslavije, od njenog stvaranja 1918. do raspada te države, i da naučno i hrabro prenese stvarnost u svojim verifikovanim delima, bez obzira na prepreke.

Mudri, plemeniti i odvažni Vlado Strugar živeo je i radio u Beogradu više od pedeset godina, podsetio je Popović, voleći ga isto kao i rodno Cetinje, a Srbiju kao svoju rodnu Crnu Goru, ali je ipak izabrao po onoj NJegoševoj: "Gdje se zrno klicom zametnulo, tuder neka i plodom počine", i biće sahranjen pored svojih roditelja, brata i drugih srodnika.

Milorad Vučelić i Matija Bećković


Pukovnika nekadašnje Jugoslovenske armije do njegove večne kuće danas je sa Novog groblja ispratio i počasni vod Vojske Srbije, koji je preko kovčega velikog Vlada Strugara položio zastavu, državno obeležje Srbije.


Milivoje Pavlović


OPROŠTAJ OD VELIKANA

OD velikana koji je zadužio našu istoriju, nauku i kulturu danas su se oprostile njegove ćerke Danica i Stojanka, njegove unuke na koje je bio izuzetno ponosan, mnogobrojne kolege, prijatelji i poštovaoci, Matija Bećković, Vasilije Krestić, Milivoje Pavlović, Milorad Vučelić...


SEĆANJE Jovo Popović i Radivoje Papović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)