Književne nepravde

D. Bogutović

četvrtak, 18. 07. 2019. u 19:52

Књижевне неправде

Jagoš Đuretić i Radivoje Mikić, Foto N. Skenderija

Četiri knjige iz nove edicije "Poetika" posvećene tumačenjima književnih dela, u izdanju "Albatrosa plus", predstavljene su u četvrtak u Vukovoj zadužbini

ČETIRI knjige iz nove edicije "Poetika" posvećene tumačenjima književnih dela, u izdanju "Albatrosa plus", predstavljene su u četvrtak u Vukovoj zadužbini: "Književnokritička misao Ljubomira Nedića" Milana Aleksića, "Magični realizam Slobodana Džunića" Danijele Konstadinović, "Srpski pisci prošlog i sadašnjeg vremena" Mladena Veskovića i pesnička biografija Miodraga Pavlovića, "Svedok vaskrsenja" iz pera Radovana Popovića.

Objašnjavajući razloge za pokretanje edicije Jagoš Đuretić, direktor "Albatrosa plus" je ukazao na potpuno izmenjenu kulturnu klimu koja je dovela do osiromašenja duhovnosti. Nove generacije oslanjaju se na "Gugl" i internet, a dominiraju komercijalne knjige, čiji su autori najčešće sa estrade. Već dve decenije kulturna politika ne mari za izdavače, pa se više uzima od knjiga nego što se knjizi daje.

Urednik edicije dr Radivoje Mikić istakao je da dva dela pokušavaju da isprave velike književne nepravde. Prema Ljubomiru Nediću (1858-1902), koji je u svoje vreme udarao na autoritete kakav je Zmaj i krajem 19. veka pokrenuo prvi moderni književni časopis "Srpski pregled". U svojoj studiji Milan Aleksić je želeo da pokaže kako je ovaj esejista tumačen na potuno pogrešan način.

- Poznato je kako smo sedamdesetih godina svi bili zaljubljeni u latinoameričke pisce i njihov magični realizam. A imali smo ga u sopstvenoj sredini, samo ga nismo prepoznali, u liku Slobodana Džunića (1921-1998) koji je pisao još pedesetih godina. Njegov roman "Vetrovi Stare planine" je istinsko remek-

-delo. Kod drugih smo tražili ono što smo u našoj kulturi imali, a toga nismo bili svesni. Džunić je veliki pisac koji čeka da bude stavljen na mesto koje mu pripada - rekao je Mikić.


ŽIVOTNI PUT VELIKANA

U knjizi sabranih studija i ogleda Mladen Vesković je pokazao interesovanje za književne fenomene različitog tipa, različite problematike i različitog vremena nastanka, navodi recenzent dr Boško Suvajdžić. Vrsni književni biograf Radovan Popović je opisao život Miodraga Pavlovića, velikog pesnika, esejiste, putopisca, dramskog i proznog pisca, prevodioca. U priči o njemu, Popović je pokazao kako izgleda život velikog pesnika iznutra i ukazao na činjenice važne za sagledavanje istorije srpske književnosti druge polovine 20. veka, rekao je Mikić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije