Pesmom protiv smrti

D. B. M.

27. 05. 2019. u 13:41

Zbirka "Moždani udar" Rajka Petrova Noga

Песмом против смрти

Rajko Petrov Nogo / Foto N. Fifić

NOVA pesnička knjiga Rajka Petrova Noga "Moždani udar", objavljena je u "Pravoslavnoj reči". Poznati pesnik je početkom aprila pre dve godine doživeo moždani udar. Izgledalo je da će bolest staviti tačku na njegovo pevanje. Ali, Nogo se sa tim nije mirio. Paralelno s borbom za život borio se i za pesmu.

- Živeti - za pesnika Noga znači pevati, pisati poeziju ili barem govoriti, mumljati stihove, makar taj život bio s mutnom svešću, u neposrednoj blizini smrti - napisao je prof. dr Jovan Delić u recenziji.

- Objaviti pesničku knjigu na drugu godišnjicu svoga teškog moždanog udara pravo je čudo i podvig. Ni u polusvesnom stanju, ni na granici između života i smrti, pesnik ne može da živi bez poezije, bez reči, već mumljanjem reči i komada stihova brani se od smrti.

Zbirku "Moždani udar" čini 28 pesama i pet proznih zapisa o srpskim intelektualcima u ratnom Sarajevu.

- Prvi deo knjige je najličniji i najdramatičniji - smatra Delić. - U njemu se tematizuje lični moždani udar. U drugom i trećem delu moždani udar se metaforizira. Četvrti deo knjige čini pet svedočenja, o petorici vrhunskih srpskih intelektualaca: Miloradu Ekmečiću, Svetozaru Koljeviću Slavku Leovcu, Stevanu Tontiću i Milutinu Najdanoviću. "Moždani udar" je dragoceno delo iz koga izbija lična drama borbe za život poezijom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije