Akademija u Svečanoj sali SANU: U čast Ćelića

M. A. K.

petak, 28. 04. 2017. u 07:14

Академија у Свечаној сали САНУ: У част Ћелића

Stojan Ćelić

Povodom četvrt veka od smrti akademika, slikara, profesora, likovnog kritičara, Stojana Ćelića (1925 - 1992), u Svečanoj sali SANU, biće održana akademija njemu u čast

POVODOM četvrt veka od smrti akademika, slikara, profesora, likovnog kritičara, Stojana Ćelića (1925 - 1992), u Svečanoj sali SANU, danas u podne biće održana akademija njemu u čast. Akademik Milan Lojanica, sekretar Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU, govoriće o Ćelićevom uticaju na moderna stremljenja upravo među umetnicima - akademicima, dok će profesor Jerko Denegri razmatrati njegove tekstove. Tema izlaganja profesorke Lidije Merenik biće "Moderni projekt Stojana Ćelića", a istoričarka umetnosti Ljiljana Slijepčević, baviće se tragom koji je ostavio u grafici. Na pedagoški pristup svog profesora osvrnuće se Mileta Prodanović, sadašnji profesor na FLU, a biće prikazan i snimak razgovora Stojana Ćelića sa Ivanom Simeonović Ćelić, na njegovoj izložbi u Galeriji SANU 1990.

Ovaj svestrani likovni umetnik je, pored uljanih slika, radio i akvarele, pastele, mozaike, tapiserije, crteže, grafike, ilustracije knjiga, likovna rešenja korica, scenografije... Napisao je i nekoliko umetničkih monografija, mnogobrojne tekstove o umetnosti, a objavljene su mu i knjige "Između sveta i slike" i "Sudbina skulpture". Bio je član grupe "Samostalni" i "Decembarske grupe", mnogo puta izlagao samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu, a za života su mu organizovane i dve retrospektive - u Muzeju savremene umetnosti i SANU.

PROJEKCIJE U MUZEJU CEPTER

POVODOM 25 godina od smrti, u Muzeju Cepter, u radno vreme, emituju se video-projekcije i zapisi o akademiku Stojanu Ćeliću. Ovaj muzej je, inače, na dve decenije od Ćelićeve smrti, uz izložbu objavio i knjigu kritika i drugih tekstova "Stojan Ćelić, Iz drugog ugla".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije