Muzički velikan iz zaborava

M. N. M.

23. 10. 2016. u 21:55

Музички великан из заборава

Aleksandra Mokranjac, Ratimir Martinović i Dejan Despić

Skup u udruženju kompozitora povodom osnivanja fondacije "Vasilije Mokranjac"

PREDSTAVNICI Fondacije "Vasilije Mokranjac" u nedelju su u prostorijama Udruženja kompozitora održali diskusiju povodom osnivanja fondacije koja nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora 20. veka. Okupljenima su se obratili Aleksandra Mokranjac, osnivač, Ratimir Martinović, direktor, kao i članovi Upravnog odbora Fondacije, kompozitori i akademici SANU Dejan Despić i Svetislav Božić.

Dela Vasilija Mokranjca (1923-1984) pripadaju samom vrhu celokupne srpske umetničke muzike. Istakao se na polju klavirske i simfonijske, a komponovao je i znatan broj dela filmske i primenjene muzike. Opus ovog autora ne izdvaja se samo po broju napisanih dela, ili stilskoj polivalentnosti, već pre svega po najvišim umetničkim dometima, doslednosti sopstvenom unutrašnjem svetu kao i po visokom profesionalnom nivou kojima je ovaj kompozitor uobličio svoj opus. Dobitnik je značajnih priznanja, pa ipak, kako je u nedelju istaknuto - njegova dela se na koncertnim podijumima pojavljuju getoizirano, u okviru programa festivala ili smotri, dok šire prisustvo kompozitorovog stvaralačkog opusa gotovo sasvim izostaje. Istaknut je i problem zaštite njegove muzičke baštine, budući da se veliki deo kompozitorovog opusa još nalazi u rukopisima, a štampana notna izdanja gotovo da ne postoje.

Fondacija "Vasilije Mokranjac" za cilj ima prikupljanje, očuvanje i promociju muzičkog opusa i umetničke ličnosti Vasilija Mokranjca. Fondacija je nastala na inicijativu ćerke istaknutog kompozitora, Aleksandre Mokranjac i pijaniste i univerzitetskog profesora Ratimira Martinovića, dok su ovu ideju pozdravile gotovo sve relevatne kulturne institucije i stručna javnost. Upravnom odboru Fondacije "Vasilije Mokranjac" priključile su se najistaknutije domaće ličnosti iz sveta umetničke muzike, među kojima su akademici SANU Dejan Despić, Ivan Jevtić i Svetislav Božić, dirigent Mladen Jagušt, kompozitorke Aleksandra Vrebalov i Tatjana Milošević, čelistkinje Sandra Belić i Ksenija Janković.

AMBICIOZNO

PLANOVI fondacije su ambiciozni i podrazumevaju prikupljanje, objedinjavanje i publikovanje notne građe Vasilija Mokranjca, izradu elektronske baze podataka kompozitorovog opusa, podsticanje javnih izvođenja, izdavanje naučnih i publicističkih radova o njemu, kao i obnovu kompozitorske i uspostavljanje pijanističke i pedagoške nagrade "Vasilije Mokranjac".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije