Rešena misterija pejzaža u slici Mona Lize

Tanjug

10. 01. 2011. u 15:56

Italijanska istoričarka umetnosti Karla Glori tvrdi da je pomoću šifre otkrila da kameni trolučni most, upućuju na Bobio, selo koje se nalazi u blizini Pjačence

LONDON - Italijanska istoričarka umetnosti Karla Glori tvrdi da je pomoću šifre sakrivene u čuvenoj slici "Mona Liza", uspela da utvrdi pravu lokaciju pejzaža koji se nalazi u dnu najpoznatijeg dela Leonarda da Vinčija.

Kako piše londonski Telegraf, Glori je otkrila da kameni trolučni most, naslikan iza levog ramena žene enigmatskog osmeha, upućuju na Bobio, selo koje se nalazi u blizini Pjačence, na severu Italije.

Svoju teoriju ona zasniva na nedavnom otkriću jednog drugog italijanskog istoričara umetnosti, Silvana Vinčetija, koji je uočio brojeve 7 i 2, vešto sakrivene u konstrukciji mosta.

Glori veruje da su to dva poslednja broja godine 1472. kada je u katastrofalnoj poplavi srušen most u Bobiju.

Istorijski spisi navode da je most, poznat kao Ponte Gobo ili Ponte vekio (Stari most) srušen 1472. prilikom izlivanja reke Trebije.

"Leonardo je upisao broj 72 ispod mosta kao uspomenu na taj događaj", kazala je Glori, koja je svoju teoriju iznela u knjizi "Leonardova enigma".

Čuveni renesansni majstor rođen je u Vinčiju, u Toskani, ali je puno putovao po Italiji, radeći u Veneciji, Rimu i Bolonji.

Da Vinči je počeo da radi na Mona Lizi 1503. ili 1504. u Firenci, ali je sliku dovršio tek nekoliko godina kasnije, nakon što se nastanio u Francuskoj, gde je došao na poziv francuskog kralja Fransoa I.

Većina istoričara smatra da je pejzaz iza Mona Lize, na kojem se vide doline i planine, plod umetnikove mašte, ali Glori je ubeđena da je reč o prikazu određenog predela.

Čuvena slika, danas vlasništvo francuske države, najpre se nalazila u palati Versaj, da bi kasnije bila izložena u Luvru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije