BATKA PONOVO “POSLEDNjI DIKTATOR”: Demonstracije prekinule Lukašenkov flert sa Zapadom

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

sreda, 12. 08. 2020. u 09:33

БАТКА ПОНОВО “ПОСЛЕДЊИ ДИКТАТОР”: Демонстрације прекинуле Лукашенков флерт са Западом

Novosti

Kad mu uskoro Zapad uvede sankcije Lukašenko će biti prisiljen da se obrati "svom starijem bratu" u Kremlju jer nema izbora

VIŠEMESEČNI politički flert Aleksandra Lukašenka sa Zapadom naprasno su prekinuli krvavi sukobi opozicije sa policijom posle nedeljnih izbora. Beloruski predsednik ponovo je u nemilosti Zapada, jer mu iz Vašingtona, a zatim i iz EU poručuju da bi morao da ode sa funkcije. Već mu prete i uvođenjem sankcija. Pitanje je dana kada će ponovo početi da ga zovu "poslednjim diktatorom u Evropi".

Da se u Belorusiji spremao "ukrajinski scenario" bilo je sasvim jasno jer su opozicionari najavili proteste zbog krađe izbora i pre nego što su otvorena birališta. Ali, Lukašenko je pomislio da je krenula njegova idila sa SAD jer je posle konflikta sa "Gaspromom" počeo da kupuje američki gas i naftu.

Za razliku do prethodne izborne kampanje, čuveni Batka ovog puta nije kritikovao Zapad i susedne novopečene članice EU već Moskvu. Nije štedeo mnoge ruske političare, a jedino je Putina nazivao starijim bratom. Prekorio je Rusiju što je promenila bratske odnose sa Belorusijom na - partnerske. Pritom je dodao da će te dve zemlje svejedno ostati bliske saveznice.

Kad mu uskoro Zapad uvede sankcije Lukašenko će biti prisiljen da se obrati "svom starijem bratu" u Kremlju jer nema izbora. Hteo ili ne moraće da izgladi odnose sa Rusijom. Ali to će mu biti teže jer je izgubio u Rusiji popularnost koju je imao.

Od kvarenja odnosa rukovodstava u Minsku i Moskvi obe zemlje mogu da imaju samo veliku štetu u najširem smislu jer su Rusi i Belorusi zaista dva vrlo bliska naroda i bila bi za njih tragedija da se ponovi slučaj Ukrajine. A Zapadu se Lukašenko svideo samo na trenutak, i to dok je kritikovao političare u Moskvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Sale

12.08.2020. 11:22

E pa tako je to kad hoćeš, da prostite, dupetom u dva čamca. Do kraja okvasiš gaće. Valjda će ovo da ga probudi pa da prestane sa flirtom prema zapadu. Istu grešku napravio i Januković pa zamal da ga glave košta da ga isti Ruski specijalci nisu spasli u poslednjem trenutku.

Kum

13.08.2020. 00:48

@Sale - Slabo se vi razumete u tamosnje odnose. Okratanje prema zapadu je bio gest nakon vrlo ruznog poteza Rusije koja je svom najblizem savezniku povisila cenu gasa i nafte do nivoa svetskog trzista. Ne znaju sta ce sa naftom i gasom a nisu u stanju da pomognu svog dosta siromasnijeg savenika. Zato bi licno i voleo da tamo dodju na vlast prozapadni ljudi pa tek bi onda videli kako bi ih skupo kostala njihova skrtost. Rusi ne vole mnogo da daju ali vole da trpaju u svoje dzepove lopatom.

Sale

13.08.2020. 07:10

@Kum - Jeste kume, tako je, u pravu ste, slabo se razumem. Verovatno jer mi žena odatle pa pričamo sa ljudima tamo svaki dan. Samo mora da naš lažu, jel tako?

Komandant 1001

12.08.2020. 14:44

Jedan Narod, jedna vera, jedan Bog....ali to ne želi zapad.... videti Belorusiju kao "Rusiju".... koja gamad zapadnjačka...doće im glave njihova drskost od 1918 nadalje koje seju po svetu !

Belorus

13.08.2020. 16:51

Lukasenko je izabran od svog naroda, ne razumem zasto se drugi bune i mesaju. Ako neko hoce nesto na silu u Belorusiji, mora da ide u zatvor ili da bezi iz zemlje da ne uznemirava narod. Kod nas opozicija to resava na sasvim povoljan nacin, ne izlaze na izbore da bi Aca lakse pobedio. A zasto ne izlaze? Da se nebi videlo da katastrofalno gube kao u Belorusiji.