POSLEDICE FALSIFIKOVANJA ISTORIJE: Hrvate iznenadili podaci da su im osam od 10 prezimena srpskog porekla

J. Matijević

29. 12. 2023. u 07:00

DA su ikada hteli da budu bar malo realni i trezveni, da najveći deo svoje istorije ne zasnivaju na falsifikatima i izmišljotinama, Hrvate ovih dana ne bi iznenadili podaci o prezimenima u njihovoj zemlji.

ПОСЛЕДИЦЕ ФАЛСИФИКОВАЊА ИСТОРИЈЕ: Хрвате изненадили подаци да су им осам од 10 презимена српског порекла

Novosti

Kristalno jasno bi im bilo kako se dogodilo da se od 10 najčešćih porodičnih imena, čak osam završava na "ić", niti bi ih morila za njih teška, ali "osnovana sumnja" da su - srpska.

Ključ za odgovor koji sada traže, a u stvari ga kriju kao zmija noge, zapravo otključava najsramniju i najmračniju stranu njihove kratke nacionalne istorije i sadrži samo tri reči: nasilno pokatoličavanje Srba. Započeto je još početkom 15. veka, nastavili su ga Austrougari da bi kulminiralo u minulom veku i, nažalost, još traje. Svaku priliku i nepogodu, čak i vremensku, Rimokatolička crkva je koristila da "šizmatike vrati pravoj veri". A onda je u Drugom svetskom ratu "posao" preuzela ustaška Nezavisna Država Hrvatska, njeno vođstvo, nadbiskupi, biskupi, narodni prvaci... i, pre svega, pretnja "srbosjecima".

Rešavanje srpskog pitanja u NDH, bilo je deo neskrivene, javno proklamovane politike ove zločinačke tvorevine: "Trećinu Srba protjerati, trećinu pokatoličiti, a trećinu ubiti". Izbeglice su svedočile prvo, logori i jame poslednje, a mnoge fotografije poput one iz Bosanske Dubice 1941, na kojoj "svećenik Sidonije Šulc masovno pokrštava Srbe" neumoljiv su dokaz prisilnog pokatoličavanja... Da ne pominjemo doprinos Alojzija Stepinca, Janka Šimraka i svedočenja i dokumenta iz Vukovara, Đakova, Voćina, zapadne Hercegovine...

Srbi su menjali veru, ali ne i "ić" u prezimenu. Mnoštvo je neotvorenih matičnih knjiga, biće još iznenađenja, ali treba znati i da se mnoga srpska prezimena u Hrvatskoj ne završavaju na "ić": Uzelac, Gak, Kalember, Komazec, Kubat, Lončar, Beara... A, Hrvati su besramno, velikog Vladimira Bearu, 2014. sahranili u Splitu, mimo njegovog amaneta, i to po katoličkom obredu iako je sebi za života napravio grobnicu u rodnom Zelovu na pravoslavnom groblju. I to je istina, proverljiva, ali neke zaboli kad izbije ispod naučenih laži. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu