"VAGNEROVCI"

Branko Vlahović

25. 08. 2023. u 09:15

VRLO brzo posle objavljene vesti da su u avionskoj nesreći, u sredu uveče, u Tverdskoj oblasti, poginula dva ključna čoveka ruske privatne vojne kompanije "Vagner", pojavile su se brojne spekulacije.

ВАГНЕРОВЦИ

Novosti

Ne čekajući da se napravi bilo kakva ekspertska analiza uzroka nesreće, na Zapadu su smrt Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina iskoristili da napadnu svom snagom u svojim medijima predsednika Putina. Tu tezu da je Putin naredio da se likvidiraju "vagnerovci", posle dva meseca od njihovog pokušaja oružane pobune, novinari su preuzeli od američkog predsednika. Džozef Bajden je kazao da se u Rusiji malo šta događa iza čega ne stoji Putin.

Bilo je čak i onih koji su tvrdili kako u avionu nije bilo Prigožina i Utkina i da je njima bila potrebna katastrofa da bi na taj način pobegli iz medijskog prostora. Takvu glupost je izneo i jedan ruski parlamentarac. Već posle nekoliko sati istražni organi su saopštili da se tela poginulih Prigožina i Utkina nalaze u mrtvačnici u Tveri. Ruski eksperti će sigurno vrlo brzo utvrditi šta je pravi uzrok katastrofe. Zasad se analizira više pretpostavki - od neispravnosti aviona pa do podmetnug eksploziva, u što mnogi veruju.

Nesporno je da je pogibija Prigožina i Utkina veliki gubitak za privatnu vojnu kompaniju "Vagner", koja je svoju visoku profesionalnost pokazala na brojnim ratištima od Sirije, Afrike, pa do Ukrajine. Ali, ta kompanije se širila i jačala zahvaljujući pre svega ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi, poznatijoj kao GRU i Ministarstvu odbrane RF, jer su oni finansijski i na druge načine pomagali "muzikante", kako su Rusi nazvali vojnike i oficire "Vagnera". Dakle, sudbina "Vagnera" direktno zavisi od procene ruske vlasti treba li joj takva kompanija, ili ne. Jedno je, ipak, sigurno - Prigožin i Utkin su posle neuspele pobune politički bili već umrli, što im je većina naroda zamerila. Ali, posle pogibije može se reći da je legenda o njima ponovo rođena i da će mit trajati decenijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024