SPOMENIK POGREŠNOG IMENA: Zagrebačke vlasti i dalje izbegavaju da pokriveno obeležje posvete žrtvama ustaškog terora u NDH

Jurica KERBLER

18. 02. 2022. u 09:49

Zagrebu ne treba spomenik uopštenog naziva, već sećanja na žrtve jednog krvavog, bezumnog i okrutnog režima

СПОМЕНИК ПОГРЕШНОГ ИМЕНА: Загребачке власти и даље избегавају да покривено обележје посвете жртвама усташког терора у НДХ

Arhvia

GODINU dana ispred zagrebačke železničke stanice crnom tkaninom je pokriven spomenik čije se ime ne zna ni danas.

Trebalo je da se uopšteno zove Spomenik Holokaustu, kao da su se zločini događali negde drugde, a ne baš tu, na mestu gde su hiljade Jevreja, Srba i Roma ukrcavani u vozove na putu za Jasenovac i druge ustaške logore.

O zahtevu jevrejskih organizacija da se nazove pravim imenom, Spomenik žrtvama ustaškog terora u NDH, gradske vlasti i dalje pregovaraju i licitiraju, pa ni za ovogodišnji Dan sećanja na Holokaust spomenik nije otkriven.

Motiv kofera iz Spilbergovog filma "Šindlerova lista", po kojem je spomenik urađen, nije žrtvama iz NDH i njihovim porodicama doneo smirenje. Upravo obratno, otvorio je stare rane da se o zločinima ne govori uz punu istinu. A sa te stanice, u avgustu 1942. oko 800 zagrebačkih Jevreja deportovano je u Aušvic, a hiljade Srba u logore širom Evrope i NDH.

Baš tu, na peronu, po rasnim zakonima te tzv. države, ustaška klika predvođena Antom Pavelićem, počela je deportaciju nedužnih u smrt.

Najmanje što može da se učini, kada je već spomenik postavljen, da se nazove pravim imenom. Odavanje pošte žrtvama Holokausta, a ne reći direktno da je reč o žrtvama iz NDH koje su stradale u masovnim zločinima ustaškog režima i Trećeg rajha, krajnje je licemerno.

To bi značilo amnestiranje zločina počinjenih u toj zločinačkoj državi, želja da se zaboravi autohtoni hrvatski fašizam tokom kojeg su stradali nedužni samo zato što su bili druge nacionalnosti ili vere.

Zagrebu ne treba spomenik uopštenog naziva, niti spomenik za šest miliona Jevreja ubijenih u svetu. Treba mu spomenik sećanja na žrtve jednog krvavog, bezumnog i okrutnog režima, ustaškog, kao opomena da se to više nikada ne dogodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina