SMILJA TIŠMA SE RASPLAKALA: Moramo glasno da kažemo ko je žrtva, a ko zločinac

V.C.S.

09. 02. 2022. u 17:26

PREDSTAVNICI Organizacionog odbora mitinga podrške "Smiljinoj rezoluciji o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH 1941-1945.", pozvali su Vladu Srbije da pre raspuštanja Skupštine, 15. februara, zatraži sednicu na kojoj bi poslanici izglasali ovu rezoluciju. Kako su sugerisali, Vlada to može da učini pozivajući se na član 48 Zakona o Narodnoj skupštini, koji predviđa zakazivanje vanredne sednice na njen zahtev.

СМИЉА ТИШМА СЕ РАСПЛАКАЛА: Морамо гласно да кажемо ко је жртва, а ко злочинац

Medija centar

Smilja Tišma (92) je najstariji narodni poslanik, preživelo dete logoraš iz Jasenovca. Tačnije, kako je sama istakla, prošla je kroz pet logora u NDH. Inicijator je i prvi potpisnik grupe od 10 poslanika koji su, 7. decembra 2021, podneli predlog rezolucije o ustaškom genocidu.

- Narod koji ne pamti svoju istoriju, osuđen je da odumre ili se utopi u druge narode - rekla je Tišma na konferenciji za novinare, na kojoj se od uzbuđenja i rasplakala.

- Srbija bi trebalo da donese ovu rezoluciju. Ne smemo da ćutimo, već moramo glasno da kažemo ko je žrtva, a ko zločinac. Sa naše strane kao da postoji neka apatija i povlačenje, kao da uvažavamo sve žrtve osim svojih. Doneli smo Rezoluciju o zločinima u Srebrenici, a administracija ćuti na predlog ove rezolucije, koju žrtve čekaju punih 80 godina.

Predlog tog dokumenta dva puta se prošle godine našao pred poslanicima, ali nije dostigao potreban broj glasova za usvajanje, iako su okupljeni burnim aplauzom pozdravili obraćanje Smilje Tišme. Na to je podsetio i Gojko Rončević (89), takođe preživelo dete logoraš iz Jastrebarskog i inicijator pripreme Predloga "Smiljine" rezolucije.

- Ovo je centralno pitanje opstanka srpskog naroda da se ne bi nastavilo sa "genocidacijom Srba". Nažalost, u Skupštini su rezoluciju podržala samo 44 poslanika, pa je ostalo jedino da se aktivira član 48 Zakona. Podržimo poslednji proboj logoraša Jasenovca, da se ne zaboravi.

Prof. dr Miladin M. Ševarlić, predsednik Organizacionog odbora mitinga podrške, izjavio je da je u NDH ubijeno oko milion Srba, od čega 74.000 dece, i naglasio je da ovo nije atak na Republiku Hrvatsku, već obaveza i Srbije i Hrvatske prema nevinim žrtvama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)