NE DOZVOLITI REVIZIJU ISTORIJE: Tribina o ustaškom genocidu u Jasenovcu, traže da se usvoji Rezolucija o počinjenim zločinima (VIDEO)

Š. MAROVIĆ

09. 12. 2021. u 23:20

UDRUŽENjE logoraša Jasenovac, Subnor i Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata, sa brojnim akademicima i uglednim građanima, zahtevaju od Skupštine Srbije usvajanje Rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u periodu od 1941. do 1945. godine, kao i ustanovljavanje Dana genocida nad Srbima u 20. veku.

НЕ ДОЗВОЛИТИ РЕВИЗИЈУ ИСТОРИЈЕ: Трибина о усташком геноциду у Јасеновцу,  траже да се усвоји Резолуција о почињеним злочинима (ВИДЕО)

Foto N. Skenderija

Ovo je poruka koja je poslata večeras na tribini "Nacionalnim pamćenjem protiv revizije istorije" održanoj u glavnoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Događaj je organizovan u danu kada je 1948. godine doneta Konvencija Ujedinjenih nacija o sprečavanju genocida, koji se takođe obeležava kao dan sećanja na sve žrtve. U popunjenom amfiteatru Pravnog fakulteta studenti su više od sat vremena postavljali pitanja profesoru Gideonu Grajfu, nosiocu Zlatne medalje za izuzetne zasluge.

On je i direktor prva dva srpsko-jevrejska centra "Sveti Sava" i "Jehuda Alkalaj", direktor Međunarodne ekspertske grupe GH7 za Jasenovac i NDH, ali i autor multidisciplinarne trilogije "Jasenovac - Aušvic Balkana - očuvanje istorijskog narativa o stradanju, Izraelska iskustva". Najveći aplauz i ovacije studenata dobila su deca preživeli logoraši iz zločinačkih logora Jasenovac i Jastrebarsko Gojko Rončević Mraović i Smilja Tišma.

- Hvala svima što ste se okupili na Pravnom fakultetu, drago mi je što sam ovde, pre nekoliko sati stigao sam iz Izraela - poručio je na početku obraćanja profesor Grajf. - Za ovu opipljivu temu o stradanju Srba i Jevreja u NDH odlučio sam se kada sam video koliko laži i neistina plasiraju u medijima oni koji žele da prekrajaju istoriju. Posvetio sam se u potpunosti otkrivanju istine. Kako bi se opovrgle tvrdnje da je Jasenovac bio radni logor, moraju da se koriste istorijski podaci i istinite tvrdnje preživelih. Trudim se da budem pravičan u tome i da nikome ne napravim problem. Ipak, kao neko ko nije ni Srbin ni Hrvat, mogu objektivno da sagledam stvari.

Foto N. Skenderija

Gojko Rončević Mraović i Smilja Tišma

Profesor je u svom izlaganju istakao da se u hrvatskim logorima koristilo 57 načina za ubijanje nedužnih ljudi, dok je u nemačkim to bio slučaj sa tri ili četiri metode, te da su ustaše bile mnogo surovije. Takođe, zbog pretnji smrću koje su mu upućivane bar jednom sedmično, morao je da angažuje i obezbeđenje.

Na tribini "Nacionalnim pamćenjem protiv revizije istorije" govorili su i profesor Boris Begović, pomoćnik ministra prosvete Bojan Tubić, kao i Antun Miletić, dok se preko video-linka prisutnima obratio ambasador Jermenije u Srbiji Asot Ovakimjan.

Foto N. Skenderija

Maketa logora Jasenovac teška dve tone

Dokumentarna izložba o logoru Jasenovac prvi put je predstavljena u sedištu UN u Njujorku 26. januara 2018. godine. Izložba je sada obogaćena i radom Arhitektonskog fakulteta, maketom ovog logora koja se večeras našla i na Pravnom fakultetu. To je do sada najveća maketa Jasenovca, širine tri i dužine deset metara, teška čak dve tone. Na njoj se mogu videti replike ulazne kapije u logor, ograde, ali i "Pičilijeve peći - krematorijumi", kazani za kuvanje ljudskih tela za sapun, "krečane", kao i izgled masovnih grobnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri