N. N. UBICA: Sledi novi krug žalbi u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije

Nataša Bijelić

04. 12. 2021. u 10:27

Zakon ne dozvoljava vraćanje postupka unedogled, ali praksa nas je uverila da uvek može da se pronađe "rupa", taman toliko velika da se u njoj zaglavi proces

Н. Н. УБИЦА: Следи нови круг жалби у поступку за убиство Славка Ћурувије

Novosti

UBISTVO Slavka Ćuruvije već više od dve decenije predstavlja misteriju, uprkos tome što slučaj nijednog trenutka nije stavljen u zapećak. Nije pretila opasnost ni da slučaj bude zaturen u nekoj fioci. A slika bivšeg vlasnika "Dnevnog telegrafa", ubijenog na Uskrs, ispred svog doma, usred NATO bombardovanja, na ekranima i u novinama, obavezno se pojavi bar jednom godišnje - 11. aprila.

Na taj dan porodica, prijatelji, predstavnici novinarskih udruženja podsećaju na ovaj zločin i traže razrešenje. I već godinama ne postoji niko ko bi ih "ućutkao". Naprotiv. Od predstavnika države stalno stiže ista poruka: ubistva svih novinara moraju da budu razrešena da se slično nikad više ne ponovi.

Međutim, ni nova, druga prvostepena presuda koju je pre dva dana doneo Specijalni sud u Beogradu, nije donela odgovor ko je ispalio smrtonosne hice na Ćuruviju. Stav tročlanog veća, odnosno većine, pošto odluka nije jednoglasna, ostao je isti kao i aprila 2019, kada su doneli prvu presudu, a koju je ukinuo Apelacioni sud.

Četvorica okrivljenih pripadnika nekadašnje Službe državne bezbednosti su umešana u zločin i za to su osuđeni, ali po presudi ubica nije jedan od njih. Tačnije, to nije Miroslav Kurak, kojeg je označilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, već N. N. Sud je za validan dokaz uzeo izjavu Ćuruvijine nevenčane supruge Branke Prpe, da čovek kojeg je videla da je pucao nije Kurak.

Nakon nove-stare presude, sledi isti krug. Žalbe su najavili tužilašto, odbrane, pa sve opet u Alelaciju... Zakon, istina, za razliku od ranijih godina, ne dozvoljava vraćanje postupka unedogled. Ali praksa nas je uverila da uvek može da se pronađe "rupa", taman toliko velika da se u njoj zaglavi postupak. Na radost samo N. N. ubice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024