HVALA SRBIJI ŠTO ČUVA BRATSTVO PO ORUŽJU: Pročitajte autorski tekst ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka

Aleksandar Bocan-Harčenko

22. 06. 2021. u 18:00

DANAS, 22. juna, u Rusiji se obeležava najteži za našu zemlju datum, Dan sećanja i tuge. Pre 80 godina, u zoru, hitlerovske horde su verolomno, bez objave rata, napale Sovjetski Savez sa jedinom svrhom porobljavanja i istrebljenja naroda koji su ga naseljavali.

ХВАЛА СРБИЈИ ШТО ЧУВА БРАТСТВО ПО ОРУЖЈУ: Прочитајте ауторски текст руског амбасадора Александра Боцан-Харченка

Foto: V. N.

U Moskvi su bili svesni neizbežnosti sudara sa agresorom. Međutim, razorna sila napada nacista i njihovih satelita je bila bez presedana: u službu najmoćnije vojne mašinerije Rajha stavljeni su industrijski i privredni kapaciteti skoro cele Evrope. Sovjetski Savez je izdržao i slomio ovu smrtonosnu invaziju, postavši prva država koja je zaustavila i odbila nacističku ekspanziju. Pobeda Crvene armije u bici za Staljingrad u februaru 1943. godine predodredila je glavnu prekretnicu u toku ne samo Velikog otadžbinskog rata, već i čitavog Drugog svetskog rata, približila je trijumf saveznika u antihitlerovskoj koaliciji.

Pravedna borba je trajala dugih 1.418 dana. Velika pobeda 9. maja 1945. imala je visoku cenu. Gotovo 27 miliona građana naše zemlje - što znači svaki sedmi - poginulo je na frontu, u nemačkom zarobljeništvu i u mučilištima nacističkih logora smrti, umrlo je od gladi, granatiranja i bombardovanja.

Na današnji dan - "taj najduži dan u godini", kako je u jednoj od duboko emotivnih pesama napisao pesnik Konstantin Simonov koji je kao ratni dopisnik izveštavao o oslobađanju Jugoslavije 1944. - uz beskrajnu zahvalnost odajemo počast generaciji pobednika. Onima koji su do poslednjeg daha na prvim borbenim linijama branili svaki pedalj svoje rodne zemlje, borili se za slobodu Evrope i čitavog sveta. Onima koji su, ne štedeći snage, neumorno radili u pozadini. Onima koji su prošli kroz neizmerne patnje na teritorijama okupiranim od strane nacista. Klanjamo se njihovom besprimernom ratnom junaštvu, samopožrtvovanju i vernosti prema Otadžbini.

Ma koliko godina prođe, sećanje na 22. jun za nas, Ruse, nikada neće postati istorija. Naš dug je da ne dopustimo ponavljanje te strašne tragedije. Upravo zato se zalažemo za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti i strogo poštovanje temeljnih načela Povelje UN, koju su slobodarski narodi doneli u godini završetka Drugog svetskog rata. Rešenja, koja su pronađena 1945, već 76 godina pomažu čovečanstvu da izbegava globalni sukob. Nadamo se da ćemo zajedno uspeti da očuvamo to nasleđe.

Rusija će i dalje promovisati nepristrasne ocene Drugog svetskog rata i njegovih rezultata, kao i odlučno sprečavati pokušaje da se revidira istorija i da se opravdaju nacisti i njihovi pomagači. Među našim istomišljenicima je apsolutna većina zemalja sveta koje svake godine glasaju za odgovarajuću rezoluciju u Generalnoj skupštini UN.

Duboko smo zahvalni rukovodstvu Srbije i srpskom narodu na doslednom stavu povodom očuvanja istorijske istine i sećanja na naše bratstvo po oružju u Drugom svetskom ratu, na neprestanoj brizi o vojnim memorijalima i grobljima i na razumevanju visokog značaja arhivskog i istraživačkog rada, uključujući i na terenu. Zaista dragocena je dobra tradicija učešća srpskih prijatelja u manifestaciji "Besmrtni puk" 9. maja i akciji "Sveća sećanja" 22. juna.

Simbolično je da je 75. godišnjicu Velike pobede krunisala ceremonija otvaranja u srpskoj prestonici, na Groblju oslobodilaca Beograda, Večne vatre koja je upaljena svetim za sve Ruse plamenom sa Groba nepoznatog vojnika u Moskvi. Sigurni smo da će odsjaj te neugasive vatre zauvek ozarivati naše pomisle, dok će reči "Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno" zauvek ostati nepokolebljiv moralni zavet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)