NEPRESUŠNI IZVORI ORUŽJA NA KOSOVU: Kako funkiconišu surovi crnogorski klanovi

Novosti online

06. 11. 2020. u 18:30

KRIMINALNI obračuni crnogorskih klanova škaljarskog i kavačkog iziskuju ozbiljnu organizaciju nabavke oružja i eksploziva koji se koriste za likvidacije žrtava. Ono što je posebno važno i jednom i drugom klanu jeste da sakrije tragove odakle je oružje nabavljeno, kao i ko je posrednik, a ko glavni izvor.

НЕПРЕСУШНИ ИЗВОРИ ОРУЖЈА НА КОСОВУ: Како функицонишу сурови црногорски кланови

Teodora Ćirić

Sumnja se da crnogorski kriminalci nabavljaju ilegalno oružje iz "nepresušnih" izvora, najčešće iz Albanije, Srbije i sa Kosova.

Istraživanje o malokalibarskom naoružanju pokazuje da su 2017. godine Srbija i Crna Gora, svaka sa po 39,1 komadom oružja na 100 stanovnika, rangirane na trećem mestu u svetu i prve u Evropi po broju oružja u civilnom posedu.

Ove podatke obajavili su mediji u Crnoj Gori pozivajući se na statistiku Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, objavljenu 2. novembra, a na osnovu podataka objavljenih pre tri godine.

Mediji u Podgorici napominju da "konzervativne procene UN i Europola, kao i regionalnih eksperata, više od tri miliona komada nezakonitog oružja nalazi se u šest zemalja zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku". To je prosek od 30, legalno i ilegalno, komada oružja na 100 stanovnika.

Statistika Globalne inicijative potvrđuje te procene. Naime, države zapadnog Balkana prednjače po broju oružja u rukama građana. Tako je Bosna i Hercegovina na petom mestu u Evropi i deveta u svetu – 31,2 na 100 stanovnika. Severna Makedonija je sedma u Evropi i 13. u svetu sa 29,8 na 100 stanovnika. Kosovo se nalazi na 11. mestu u Evropi sa 23,9 komada na 100 stanovnika i 16. u svetu.

- Gotovo sve vrste malokalibarskog i vojnog oružja mogu se nabaviti na zapadnom Balkanu i u Hrvatskoj protivtenkovsko oružje, eksploziv, minobacači, ručna raketa, laseri i laki protivavionski topovi - navodi se u izveštaju Globalne inicijative.

Iz globalne inicijative navode da je nedozvoljeno oružje na zapadnom Balkanu pretnja te da je jugoistočna Evropa preplavljena oružjem, naročito iz nasleđa ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Neke zemlje u regionu i dalje proizvode oružje pa postoji zabrinutost da se ono, granate i eksplozivi sa jugoistoka Evrope koristi za nasilje bandi, kao i ekstremista i terorista.

Jugoistočna Evropa preplavljena je zaostalim oružjem iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i ono uvezeno tokom devedesetih godina, koje je za sobom ostavila Jugoslovenska nacionalna armija i ono koje se koristilo na Kosovu 1999. i u Severnoj Makedoniji 2001.

Mediji u Crnoj Gori navode da je u izveštaju konstantovano i da je Evropska unija prepoznala problem ilegalnog posedovanja oružja na zapadnom Balkanu i uključena je u zajedničke programe sa regionalnim vladama. Francuska i Nemačka 2017. godine pokrenule su inicijativu za suzbijanje krijumčarenja vatrenog oružja na zapadnom Balkanu, sa akcionim planom do 2024. godine.

Ubijeno više od 50 osoba

U obračunima crnogorskih klanova, škaljarskog i kavačkog, od 2015. ubijeno je više od 50 osoba, a svaki od tih zločina iziskuje ozbiljnu organizaciju nabavke oružja i eksploziva koji se koriste za likvidacije žrtava. Mediji u Crnoj Gori napominju, ono što je posebno važno i jednom i drugom klanu jeste da sakrije tragove odakle je oružje nabavljeno, kao i ko je posrednik, a ko glavni izvor. Takođe, napominju da se sumnja da crnogorski kriminalci nabavljaju ilegalno oružje iz "nepresušnih" izvora, najčešće iz Albanije, Srbije i sa Kosova.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)