LJUBAV, LEK ZA ISCELJENJE RANA: Patrijarh Irinej je bio skroman, pravedan i hrabar čovek, posvećen Srbiji i srpskom narodu

Milena Marković

29. 11. 2020. u 19:00

LjUBAV prema svima i svakome, pa i prema svom neprijatelju, jedini je način da se pobedi sve ovovremeno zlo i iskušenja u kojima se našao srpski narod.

ЉУБАВ, ЛЕК ЗА ИСЦЕЉЕЊЕ РАНА: Патријарх Иринеј је био скроман, праведан и храбар човек, посвећен Србији и српском народу

Foto arhiva

Samo tako, ljubeći sve i svakog, možemo da očekujemo pomoć Boga - govorio je patrijarh Irinej.

Ova poruka bila je moto njegovog života. Načelo po kome se vladao i pre nego što je uveden u tron pećkih patrijarha.

Kada su ga jednom upitali vernici zašto i ljubav prema neprijatelju, uz svoj prepoznatljivi, blagi osmeh, objasnio je, kratko:

- Ljubav, istinska, lek je za svaku ranu, kao što je i Bog jedan među nama. Kao što smo svi mi deca Božija. Ljubav je potrebna ponajviše tamo gde odjekuju zvona sa naših svetinja, a s druge strane zvona i molitve drugih naroda i vera.

KOLIKA je snaga ove poruke, patrijarh je izvagao kada se prvi put pod patrijaršijskim insignijama uputio u posetu manastiru Mileševi. Obradovale su ga slike obnovljenog manastira, sređene ekonomije, prave domaćinske kuće. Ali, obradovalo ga je i to što su ga sa sveštenstvom i monaštvom SPC dočekali i predstavnici Islamske zajednice.

- Mi živimo, ovde, zajedno i trudimo se da doprinesemo lepoti zajedničkog života, a to je ono što je najveći dar Božji kada braća, a svi smo braća, jer smo deca Božja, jer nas je Bog stvorio, žive dobro i zajedno. Svima nama on je udahnuo dušu živu, on je jedini Bog među nama. Posebna radost ovoga dana i ovoga susreta za mene je vaš zajednički doček i okupljanje u svetoj Mileševi. Zaista, veliki je ovo dan, ne samo za ovaj kraj nego za celu našu državu Srbiju i za sve narode sa kojima živimo i delimo darove Božje.

Podsetio je na vreme Svetoga Save:

- KADA je posećivao istočne zemlje, onu Svetu zemlju, Sveti Sava se sa radošću susretao sa predstavnicima muslimanskih država i vođama muslimanskog naroda. Svi su ga radosno primali kao svetoga čoveka. Mi, takođe, znamo da dok je telo Svetoga Save bilo u ovoj svetinji, da su pored mnogih pravoslavnih, njegovom grobu na poklonjenje dolazili i muslimani. Dolazili da mu se poklone, jer su verovali u njegovu čudotvornu moć. Ta vera i taj odnos među nama i muslimanima vlada i danas. Jer, svaka religija treba da propoveda ono što je najsvetije u njoj, a to je ljubav. Ljubav prema Bogu, prema bližnjima svojim, prema susedima.

Patrijarhu je uzvratio efendija Makić:

- Radostan sam i zahvaljujem u moje ime i ime mojih saradnika i muslimana što sam čuo prelijepe riječi od gospodina patrijarha. Hoću da vam kažem jednu nepobitnu istinu, a to je da smo mi braća po Bogu i da imamo isti biološki izvor i isti utok. Ovo što živimo zajedno na ovim prostorima, to je Božji raspored. On nas je rasporedio na ovim prostorima da budemo zajedno, čista obraza i vedra čela ako svoju misiju obavljamo kao časni ljudi.

PATRIJARH Irinej će ovakvu svoju misiju nastaviti i u njoj istrajati do poslednjeg dana i poslednjeg daha. Znao je svoj put i kuda on vodi, kad se rukovodio idejom suživota, tolerancije i pomirenja. Više puta je, tokom mudrog kormilarenja kroz nevreme, podsećao na svog prethodnika, patrijarha Pavla, kroz njegovu poruku: "Budimo ljudi!"

Kada je početkom ove godine obeležavano šest decenija monaštva, 45 godina episkopskog staža i deceniju od izbora za patrijarha, poglavar Srpske pravoslavne crkve kazao je da nikada nije bilo lako biti srpski patrijarh.

- Današnja vremena jesu teška, veoma teška, ima problema i u samoj Crkvi, ali i u srpskom narodu koga su takođe pogodila teška vremena, uz koga su ostali malobrojni prijatelji. Zato sam blagodaran državnom vrhu Srbije koji našoj zemlji otvara put prema svetu, što se u velikoj meri i postiglo. Srbija polako staje na svoje noge i nadamo se da ćemo, uz Božju pomoć, povratiti mesto i ulogu koji joj pripadaju. Zahvaljujem našoj državi što ima razumevanja za potrebe Crkve: posle mnogo godina vraćena je veronauka u škole, sveštenstvo je dobilo podršku u socijalnom osiguranju, a pomaže i obnovu svetinja.

ZAHVALNOST državi brže-bolje je okvalifikovana kao patrijarhovo prenaglašeno vezivanje za aktuelnu vlast.

- To je nepravedno, patrijarh Irinej je posvećen Srbiji i srpskom narodu, on je dobre odnose negovao i sa prethodnom vlašću, a ne samo sa aktuelnom, što i jeste uloga Crkve da ima dobre odnose sa bilo kojom svetovnom vlašću - prokomentarisao je kritike upućene patrijarhu Željko Injac, verski analitičar.

Poslednje obraćanje i odlazak

PATRIJARH Irinej poslednji put je u javnosti govorio na ispraćaju mitropolita Amfilohija u Podgorici. Posle tri dana upućen je u bolnicu, gde je i završio svoj ovozemaljski put. Srpska pravoslavna crkva je, odlaskom patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, doživela težak gubitak.

Ovaj analitičar zaključuje da je patrijarh Irinej došao u zaista delikatnom istorijskom trenutku u kome je formiranje novih država u regionu oživelo i klanovske aspiracije u okviru Srpske pravoslavne crkve.

- Patrijarh je uspevao da se sa njima nosi, njemu je bilo teže nego njegovim prethodnicima koji su bili na čelu Crkve u, na primer, ratnom vremenu. Tada je Crkvu krasilo jedinstvo, a potom su nastali takvi procesi da se i u mirnom vremenu Crkva pokušava podeliti.

Patrijarh Irinej je, skroman, pravedan, ali i veoma hrabar čovek. On je, na primer, otvoreno osudio režim u Crnoj Gori jer je procenio da je tamo na delu progon srpskog naroda, zatiranje njegovog pisma, jezika i vere.

PRVOJERAH srpski nije se osvrtao, ne barem javno, na kritike i optužbe. Ali, nikada nije istakao sopstvenu zaslugu za završetak izgradnje Hrama Svetog Save, koja je trajala više od veka. Obilazeći završne radove na Hramu, tri meseca pre nego što će se upokojiti, rekao je:

- Država bi mnogo brže završila izgradnju da je imala finansije kakve danas ima. Mnogo je onih koji su davali koliko su mogli, ali država je najveći priložnik i dobrotvor. Zato će naša Srpska pravoslavna crkva, dok traje, biti blagodarna državi. Ali to je i obaveza države. Sveti Sava nije samo gradio crkve, on je gradio i državu.

SUTRA: Reči guslareve opevaju podvige

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest