NAŠA PRIVREDA BAŠ UBRZAVA: Industrijska proizvodnja u martu u Srbiji veća 6,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu

S. B.

12. 05. 2021. u 10:18

OPORAVAK industrijske proizvodnje u Srbiji nastavlja se i u martu. U odnosu na isti period prošle godine porasla je za 6,1 odsto. Tome je značajno doprinela prerađivačka industrija koja je jača za 6,5 odsto.

НАША ПРИВРЕДА БАШ УБРЗАВА: Индустријска производња у марту у Србији већа 6,1 одсто у односу на претходну годину

Privatna arhiva

Elektroprivreda je porasla pet odsto, a rudarstvo za 5,7 odsto. Međugodišnji porast proizvodnje ukupne industrije u celom prvom tromesečju podignut je tako na 3,8 odsto, saopštavaju analitičari okupljeni oko "Makroekonomskih analaiza i trendova".

Ekonomisti su prošlog meseca upozorili da bi prerađivačka industrija mogla čak da padne u martu zbog zaustavljanja proizvodnje u Pančevačkoj rafineriji. Druge oblasti, međutim, povukle su ukupan rezultat.

- U martu se međugodišnji porast proizvodnje proširio na dvadeset oblasti prerađivačke industrije i tako je ne samo neutralisan ozbiljan negativni doprinos naftne industrije, već je ukupna prerađivačka industrija ozbiljno povećala međugodišnji porast proizvodnje - stoji u poslednjem broju MAT-a. - To je praćeno i snažnim ubrzanjem tekućeg i međugodišnjeg rasta izvoza. Povećan je i međugodišnji porast vrednosti prometa u trgovini na malo. Inflacija je usporena na mesečnom, a ubrzana je na međugodišnjem nivou. Međugodišnja inflacija se time u martu 2021. vratila u granice cilja, pošto je u prethodna tri meseca bila ispod donje granice cilja. U svemu, iako nisu raspoloživi svi relevantni podaci, zaključak je da se privredna aktivnost ubrzava.

Oblasti sa najvećim pozitivnim doprinosom rasta u prerađivačkoj industriji su prehrambena, proizvodnja nemetalnih minerala, metalnih proizvoda, električne opreme, te proizvodnja motornih vozila i prikolica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024