PREDLOG ZAKONA O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Siniša Mali predstavio nova zakonska rešenja za poboljšanje privrednog ambijenta u Srbiji

Novosti onlajn

27. 04. 2021. u 12:57

MINISTAR finansija Siniša Mali danas je u Narodnoj skupštini Republike Srbije predstavio predloge važnih zakona, koji bi trebalo da doprinesu daljem poboljšanju privrednog ambijenta u Srbiji.

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЕЛЕКТРОНСКОМ ФАКТУРИСАЊУ: Синиша Мали представио нова законска решења за побољшање привредног амбијента у Србији

Foto: Tanjug

Ministar je govoreći o Predlogu zakona o elektronskom fakturisanju napomenuo da je reč o sistemskom zakonu, kojim se menja način funkcionisanja naše privrede, po ugledu na praksu koja se već sprovodi u Evropskoj uniji i čime se doprinosi većoj transparentnosti i pravnoj sigurnosti u poslovanju u našoj zemlji.

Istakao je da će se zakon uvoditi fazno, tako što će od 1. januara sledeće godine subjekti javnog sektora biti u obavezi da primaju, čuvaju i izdaju e-fakture između sebe, a i privatni sektor koji želi da radi sa javnim imaće mogućnost da bude osposobljen da izdaje e-fakture javnom sektoru.

- Ovaj Predlog zakona podrazumeva postepeno uvođenje za sve privredne subjekte koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost od 1. januara sledeće godine do 1. januara 2023. godine, kada će to postati obaveza za sve i u privatnom  i u javnom sektoru (koji su u sistemu PDV) - naveo je Mali. 

Objasnio je da će korišćenje sistema e-faktura biti besplatno da bi se izbegli dodatni troškovi za privredu.

- Oni privredni subjekti koji žele da koriste informacione posrednike, to će moći da urade, ali će njihov odnos biti regulisan međusobnim ugovorom, a ne zakonom - naglasio je Mali.

Naglasio je da je reč o zakonskom rešenju koje će olakšati poslovanje privrednih subjekata.

- Ovo je ogroman korak napred za sve nas, za celu našu privredu. Samo pokušajte da zamislite privredu u kojoj više nema papirnih faktura, koje  mogu da se zagube, ne lupate pečate... Na ovaj način štedi se vreme za pripremu faktura, za njihovo izdavanje, kao i njihovo pronalaženje, ukoliko je to neophodno - objasnio je ministar.

Posebno je napomenuo da privredni subjekti koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost mogu da računaju da će se znatno ubrzati povrat PDV-a.

- Ukoliko se ulazna i izlazna faktura poklope u tom sistemu, povrat PDV-a će biti u danu. Tako da sa te strane više neće biti zamerki koje čujemo od privrede kada je u pitanju povrat PDV-a. Ovim sistemom, taj problem potpuno nestaje - istakao je Mali.

Ministar je rekao da u našem Centralnom registru faktura godišnje bude oko četiri miliona faktura, dok se na globalnom tržištu godišnje šalje i prima više od 550 milijardi faktura.

Predlog zakona o e-fakturama i Zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama predviđaju različite rokove vezane za upotrebu e-faktura. Zato je potrebno izmeniti Zakon o rokovima, objasnio je on.

- Izmena je neophodna da bi se umesto 1. jula 2021. godine, kako je trenutno propisano, naveo 1. januar 2022, kao datum početka obaveze evidentiranja e-faktura u centralnom registru faktura - rekao je Mali.

Ministar je predstavio i Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o osiguranju kojim se reguliše pitanje društvenog kapitala u društvima za osiguranje.

- Verovali ili ne, u pojedinim društvima kapitala, koja se bave poslovima osiguranja još uvek postoji društveni kapital. Prevashodno mislim na Dunav osiguranje a.d.o, Dunav Re a.d.o. i Triglav osiguranje a.d.o. Ovim zakonom pokušavamo da rešimo to pitanje, jer je  predviđeno da se društveni kapital pretvara u akcijski i to tako što 70 procenata tog kapitala ide u korist Republike Srbije, 25 procenata zaposlenima i bivšim zaposlenima kroz besplatne akcije i 5 odsto akcionarskom fondu. Ta srazmera se ne odnosi na Triglav osiguranje, s obzirom da je udeo društvenog kapitala 0,12 odsto - naveo je Mali.

Precizirao je da Ustav ne prepoznaje društvenu svojinu, te da će na ovaj način konačno biti zaokružena pravna sigurnost svih koji posluju sa ovim osiguravajućim društvima.

- Njihova vlasnička struktura biće definisana na pravi način i omogućiće bolje poslovanje. Sa druge strane, akcije koje budu podeljene zaposlenima i bivšim zaposlenima doprineće većoj atraktivnosti na beogradskoj berzi, a očekujem i znatno transparentnije i bolje poslovanje tih društava - rekao je Mali.

Ministar je predstavio i Predlog zakona o registru administrativnih postupaka kojim se obezbeđuju uslovi za uspostavljanje, upravljanje i vođenje navedenog registra.

- Ovim registrom omogućavaju se uslovi za njegovo uspostavljanje i vođenje. Predstavlja jedinstven portal, sa svim informacijama koje su potrebne korisnicima javnih usluga, a koje se odnose na administrativne postupke koji su u toku. S jedne strane, reč je o procesu koji je u skladu sa digitalizacijom javne uprave, a s druge strane on doprinosi još većoj transparentnosti i javnosti svega što se u javnoj upravi dešava - rekao je on.

Naglasio  je da će ovim zakonom biti eliminisan prostor za korupciju, kao i da se njime podiže ugled zemlje, smanjuju troškovi postupanja.

- Ovo je proces koji će znatno promeniti sliku naše zemlje, posebno kada je u pitanju transparentnost, odnosno dostupnost podataka sa kojima raspolažemo - objasnio je Mali, koji je poslanike pozvao da glasaju za predložena zakonska rešenja, koja treba da doprinesu daljem unapređenju privrednog ambijenta u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a