PREMIJERKA BRNABIĆ: Novi aranžman sa MMF obezbeđuje kredibilitet, transparentnost i poverenje stranih investitora

Tanjug

20. 04. 2021. u 19:26

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić danas je, povodom predstojećeg novog aranžmana sa Međunarodni monetarnim fondom, istakla da su prioriteti Srbije veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i inovacije, kao i kapitalne projekte, što će doprineti stabilnom finansijskom rastu u godinama koje dolaze.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Нови аранжман са ММФ обезбеђује кредибилитет, транспарентност и поверење страних инвеститора

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Ona je u razgovoru, putem video-linka, sa šefom Misije MMF-a Janom Kes Martejnom o novom aranžmanu savetodavnog karaktera, navela da je, imajući u vidu ekonomsku krizu nakon pandemije, novi aranžman od izuzetnog značaja, jer našoj zemlji obezbeđuje kredibilitet, transparentnost i poverenje stranih investitora.

Aranžman koji će Srbija potpisati sa MMF-om usmeren je na sprovođenje i završetak strukturnih reformi i očuvanje postignute fiskalne stabilnosti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predsednica vlade izvestila je šefa Misije MMF-a da su u prvom kvartalu ove godine uSrbiji postignuti bolji rezultati od planiranih budžetom za 2021. godinu.

S obzirom na to, očekuje se, kako je objasnila premijerka, da će Srbija postići projektovani godišnji rast od šest odsto, zahvaljujući, pre svega velikim kapitalnim projektima i ulaganjima u infrastrukturu.

Vlada Srbije je, kako je istakla, opredelila ekonomski paket mera za podršku privredi i građanima, što će u mnogome doprineti održanju ekonomske stabilnosti u teškim epidemiološkim uslovima.

Ana Brnabić je izrazila očekivanje da će zahvaljujući uspehu vakcinacije u Srbiji biti omogućeno i dalje otvaranje domaće ekonomije.

Kada je reč o privrednom rastu u 2021. godini, Martejn je istakao da je Srbija pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije, stabilnost i mogućnost brzog oporavka, navodi se u saopštenju.

On je ocenio i da su u prošloj godini ostvareni rezultati bolji od očekivanih, zahvaljujući paketu ekonomske podrške privredi.

Ono što nas očekuje u narednom periodu, a što će biti i okosnica novog aranžmana, je reforma javnih preduzeća i nastavak reforme Poreske uprave, naveo je Martejn.

Predsednica vlade izvestila je šefa Misije MMF-a, da je Srbija već ostvarila prvi korak u reformi javnih preduzeća, usvajanjem Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, a da sledi i usvajanje akcionog plana.

Govoreći o borbi protiv sive ekonomije, Brnabić je istakla da se radi na uvođenju onlajn fiskalizacije, koja je definisana i kroz nedavno doneti Zakon o fiskalizaciji, a koji će omogućiti efikasnije suzbijanje sive ekonomije i kontrolu od strane Poreske uprave, kao i bolju naplatu poreza.

Navodeći da će i druga polovina godine biti puna izazova, sagovornici su se saglasili da je važno pronaći najbolji balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema i privredne aktivnosti i očuvanja ekonomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)