UKIDANJE NAMETA PA RADNA GRUPA: Radnici na internetu prihvatili poziv nadležnih da učestvuju u izradi novog zakona o radu

J. Ž. S. - S. B.

10. 03. 2021. u 09:11

RADNICI na internetu prihvatili su poziv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da učestvuju u radnoj grupi za izradu novog zakona o radu, ali i dalje ne odustaju od svojih zahteva u vezi sa oporezivanjem ove vrste poslova.

УКИДАЊЕ НАМЕТА ПА РАДНА ГРУПА: Радници на интернету прихватили позив надлежних да учествују у изради новог закона о раду

Foto M. Anđela

Frilenseri će delegirati svoje predstavnike u radnu grupu koja će raditi na zakonskom rešavanju pitanja fleksibilnih oblika rada. Bilo da se radi o novom propisu ili izmenama postojećeg Zakona o radu. U njoj će, međutim, aktivno učestvovati tek kada sa državom reše problem poreskih obaveza. Udruženje radnika na internetu, naime, traži da nadležni odustanu od naplate nameta za prethodni period.

- Naši zahtevi su odranije poznati. Tražimo, između ostalog, da nam poreska stopa ne bude 20, već 10 odsto - objašnjava Miran Pogačar, predsednik Udruženja.

- Nije u redu ni da plaćamo kompletne doprinose, koje čine i doprinosi na teret poslodavca, jer su naši poslodavci u inostranstvu. Verujemo da je potrebno da neoporezivi iznos zarade bude veći, kao i da oporezivanje bude progresivno. Ministarstvo finansija nam se više nije obratilo, a namera nam je da se pregovori ponovo pokrenu.

DUŽNIČKO ROPSTVO

PREGOVORI frilensera sa Vladom trajali su tri nedelje i okončani su predlogom koji je Udruženje odbilo, jer je ocenilo da je neprihvatljiv i da ih tera u dužničko ropstvo.

- Jasno i glasno smo im rekli i mnogo puta ponovili, da taj navodni dug nije nastao našom krivicom, već greškama Poreske uprave - kažu u Udruženju radnika na internetu.

Glavni zahtev frilensera je da ih poreznici ne kontrolišu, dok se ne uredi njihov poreski tretman, odnosno ne smisli poseban model. Zahteve su Vladi predali 10. novembra prošle godine, a u međuvremenu su odbili Vladin predlog rešavanja njihovih poreskih obaveza.

- Mi ostajemo u našoj zemlji, i važno je da se naš zakonski status reši. Bez zakona mi nemamo nikakve garancije ni zaštitu. Zbog loših propisa se nalazimo u situaciji gde nam prete otimanjem svega što smo do sada zaradili - naglašava Udruženje radnika na internetu.

DRŽAVA NEKIMA OPRAŠTA POREZ

DRŽAVA bi trebalo frilenserima da naplaćuje porez, ali nikako za period koji je prošao, smatra Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

- Ne može se nekim poslodavcima opraštati deo poreza, sve zarad tobožeg suzbijanja rada na crno, a da se drugima propisuje retroaktivna naplata nameta - kaže on.

- Primer su sezonski radnici za koje gazde u iste svrhe plaćaju trideseti deo od najniže osnovice i praktično se odriču poreza i doprinosa.

U Ministarstvu za rad objašnjavaju da je u toku proces formiranja radne grupe koja će imati zadatak da reši status radnika koji su angažovani u nestandardnim oblicima rada, a posebno onih koje radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Srbije.

- Radna grupa će sagledati postojeću zakonsku regulativu u pogledu prava i obaveza radnika u nestandardnim oblicima rada, poput onih na internet - platformama, na daljinu, fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci i razmatrati zahteve i potrebe ovih grupa, pa će na osnovu toga predložiti zakonska rešenja - ističu u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024