DA LI SMO VEĆ JELI OPASNI SUSAM? Postoji mogućnost da je proizvod uvezen pre upozorenja iz EU bio kontaminiran i da je stigao u trgovine

J. Subin

04. 02. 2021. u 10:00

KONTAMINIRANI susam poreklom iz Indije, u kojem je utvrđeno prisustvo etilen-oksida, već mesecima potresa čitavu Evropu. Kompanija "Deleze Srbija" je sklonila sve količine susama uvoznika "Moravska pro" i pozvala kupce da vrate ovaj proizvod. Fitosanitarna inspekcija je dosad zaustavila uvoz 35 tona, zbog velikih količina ove opasne materije.

ДА ЛИ СМО ВЕЋ ЈЕЛИ ОПАСНИ СУСАМ? Постоји могућност да је производ увезен пре упозорења из ЕУ био контаминиран и да је стигао у трговине

Ilustracija / Foto Depositphotos

Inspekcija, inače, kontroliše proizvode na ostatke pesticida i metala u hrani. A susam iz Indije i proizvodi koji ga sadrže, od jeseni se redovno kontrolišu na prisustvo etilen-oksida. Tako zaraženi susam ne bi smeo da pređe našu granicu. Kompanija "Delez" međutim, u utorak je uputila apel svim kupcima pakovanja susama od 100 grama da ga vrate.

Nije, međutim, isključeno da su ga mnogi potrošači već pojeli. Pitanje je i da li ga još ima na policama u drugim trgovinskim lancima, od drugih proizvođača. To bi moglo da se desi, jer inspektori kontrolišu ovaj proizvod na granici na ovu opasnu materiju tek od trenutka kad je upaljen alarm u Evropi. Količine koje su uvezene ranije, mogle bi biti kontaminirane. Nadležni, ipak, tvrde da su šanse za to minimalne, jer su i uvoznici i distributeri u obavezi da obavljaju svoje interne kontrole, kao što je to uradio i "Delez".

Kako su nam rekli u resornom ministarstvu, nadležna poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija radi redovan nadzor i kontrolu hrane na svim pošiljkama koje ulaze u Srbiju, i stavljaju se u promet. Kada je reč o susamu iz Indije, posle obaveštenja iz EU, pojačana je kontrola zrna susama i proizvoda na etilen-oksid.

- Susam koji "Delez" traži da se vrati, jer je utvrđeno prisustvo etilen-oksida, uvezen je pre upozorenja koje je stiglo - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Dužnost kompanije koja se bavi uvozom jeste da radi redovno te kontrole, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane.

U ministarstvu su nam objasnili da se ranije ova materija nije koristila, pa se nigde nisu ni radile kontrole na nju. Kada je to, međutim, prošle godine primećeno, počeo je stroži nadzor, pa su velike količine već uvezene robe, u čitavoj Evropi, povučene sa rafova.

Prva zemlja koja je reagovala i upozorila na etilen-oksid, putem RASFF, bila je Belgija. Pršle jeseni su velike količine susama i proizvoda od susama bile vraćene distributerima. Uvoznici su onda bili u obavezi da na granicama dodatno analiziraju ove semenke iz Indije.

UZBUNA

ALARM za uzbunu stigao je od Sistema brzog uzbunjivanja za hranu RASFF, članicama EU i trećih zemalja. Upozoreni su proizvođači na izuzetno visok nivo etilen-oksida, u određenim serijama susama, koji su poslati iz Indije u EU. Pojedine količine su imale i do 1.000 puta više ove opasne materije od maksimalno dozovljene granice. Inače, etilen-oksid je mutagen i kancerogen i nije odobren da se koristi kao pesticid za tretiranje biljaka u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije