UPOZORENJE ZA KUPCE U SRBIJI: U ovim proizvodima pronađena štetna materija - posebno opasna po decu

E. B. TALIJAN

28. 12. 2020. u 10:00

GOTOVO trećina testiranih proizvoda od plastike u Srbiji sadrži povećanu količinu ftalata koji spadaju u štetne materije. Njihovo prisustvo u koncentraciji većoj od 0,1 odsto Evropska unija zabranila je u julu ove godine, a taj propis u našoj zemlji važi već 10 godina i odnosi se na igračke i proizvode za negu dece.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА КУПЦЕ У СРБИЈИ: У овим производима пронађена штетна материја - посебно опасна по децу

Proizvodi sa štetnim supstancama

Međutim, vrednosti ftalata koje prelaze ovu dozvoljenu granicu, organizacije "Alternativa za bezbedne hemikalije" iz Srbije i "Arnika" iz Češke, pronašle su kod nas u 10 od 36 analizirana predmeta.

Oni navode da su veće količine te supstance pronašli u školskim torbama, torbici za devojčice, dečjoj ženskoj kabanici, papučama za decu, veštačkoj koži, patosnicama za automobile, kao i tri predmeta od polivinil holrida - ciradi, ženskom neseseru za kozmetiku i samolepljivoj foliji. Proizvodi, kako navode, potiču od domaćih i evropskih proizvođača, a prodaju se u radnjama poznatih trgovaca.

Dragan Stevanović iz Privredne komore Srbije kaže, za "Novosti", da ima nesavesnih pojedinaca koji krše ove propise, da će svi biti prijavljeni inspekciji, a da se aktivno radi na tome da se u potpunosti eliminiše upotreba štetne supstance koji se dodaje PVC proizvodima kako bi bili manje lomljivi.

- Ove godine je uvezeno 198 tona ove štetne supstance za proizvodnju, a 2016. godine oko 5.000 tona - navodi Stevanović. - Proizvođači prelaze na bezbednije alternativne materijale. Sada je veoma važno da mi ne postanemo deponija ftalata koji se izbacuju sa tržišta EU, odnosno da ih naši uvoznici ne plasiraju u Srbiji. To moraju da kontrolišu nadležni organi i inspekcija.

U julu su u EU stupile na snagu dodatne zabrane ftalata, a PKS je putem Udruženja hemijske industrije Evrope aktivno učestovovala u donošenju tog propisa, objašnjava Stevanović:

- Ministarstvo zaštite životne sredine planira da te norme iz Uredbe EU ugradi u Pravilnik o ograničenjima i zabranama korišćenja hemikalija kroz izmene i dopune koje bi trebalo da se donesu na jesen 2021. godine.

Biće, kako ističe, navedeno u kom roku su proizvođači u obavezi da izbace iz upotrebe ftalate. On dodaje da će privreda imati mogućnost da aktivno učestvuje u definisanju tranzicionog perioda za stupanje na snagu zabrana, kako bi eventualni troškovi bili minimalni.

PRITISAK NA PROIZVOĐAČE

- UKAZIVANjEM na postojanje štetnih ftalata u proizvodima za svakodnevnu upotrebu i pritiskom potrošača na trgovce i proizvođače da daju ovu informaciju, kompanije će se motivisati da ih zamene bezbednijim alternativama - smatra Karolina Brabcova, iz češke organizacije "Arnika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!