I KLOVNOVI NA BIROU RADA: Na novom, jedinstvenom spisku zanimanja ministarstva prosvete, našlo se više od 4.000 kvalifiacija

J. Ž. SKENDERIJA

25. 01. 2021. u 09:00

И КЛОВНОВИ НА БИРОУ РАДА: На новом,  јединственом списку занимања министарства просвете, нашло се више од 4.000 квалифиација

Foto I. Marinković

VIŠE od 4.000 kvalifikacija svih nivoa obrazovanja našlo se na novoj jedinstvenoj listi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Agencije za kvalifikacije.

Tako će sada svi oni koji traže posao preko Nacionalne službe za zapošljavanje moći da budu evidentirani samo prema stečenoj diplomi.

Nova zanimanja su danas javni beležnici i izvršitelji, koja ranije nisu postojala, kao i mnoga u oblasti bankarskog sektora. Tu su i kućepazitelji, baštovani, sobarice, bebisiterke, ulični pevači i stendap komičari, klupske igračice, krupijei, mađioničari, klovnovi i akrobate, zvonari, kobasičari, frizeri za pse, batleri i somelijeri...

Foto N. Skenderija

Prema rečima Branka Ružića, ministra prosvete, do njenog objavljivanja poslodavci su prilikom zapošljavanja osoba i njihovog prijavljivanja na rad koristili listu iz devedesetih godina prošlog veka koja nije sadržala podatke o savremenim kvalifikacijama koje se stiču u sistemu obrazovanja.

- Osobe koje traže posao preko NSZ vrlo često nisu mogle da budu evidentirane prema stvarnim kvalifikacijama kojima raspolažu, već sa nekim približnim, za koje su se generacije školovale u prethodnim decenijama - kaže Ružić.

USKLAĐIVANJE SA EVROPSKOM UNIJOM

VLADA Srbije je u julu 2018. godine donela odluku o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada. Razlozi za donošenje novog Jedinstvenog kodeksa šifara su usaglašavanje domaćih propisa sa propisima EU i međunarodnim standardima, i prevazilaženje zastarelosti prethodnih šifarnika.

Poslodavci i investitori sada prilikom prijave na posao mogu da izaberu ono zvanje koje pojedinac zaista ima. To obezbeđuje kvalitetnu komunikaciju između onih koji zapošljavaju i onih koji traže posao, smanjuju se prepreke mobilnosti radne snage, podržava se bolja upotreba postojećih znanja i veština i bolje podudaranje između ponude i potražnje na tržištu rada.

Primena liste kvalifikacija osiguraće i bolji kvalitet statističkih analiza, a imaće poseban značaj i kod planiranog popisa stanovništva zbog prikupljanja informacija o kvalifikacionoj strukturi stanovništva Srbije.

- Novi šifarnik zanimanja je usaglašen sa Međunarodnom standardnom klasifikacijom zanimanja - tvrde u NSZ. - Od izuzetne je važnosti da postoji evidencija u oblasti rada, posredovanja u zapošljavanju, usklađivanja ponude i tražnje na tržištu rada, karijernog vođenja i savetovanja, statističkih izveštaja u sferi obrazovanja, odnosno upisne politike.

PRELCI

KADA je reč o profilima koje možemo smatrati umetničkim zanatima, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, pored ostalih, ima i onih koji traže zaposlenje iz oblasti tekstilstva i kožarstva, prelci, krojači tekstila, tkači, obrađivači kože i krzna, ali i plemenitih metala.

NSZ će podnositi jednom godišnje Ministarstvu za rad inicijative za inoviranje, odnosno dopunjavaće postojeći šifarnik, tako što će sagledavati stanje na tržištu rada, pratiti predloge poslodavaca, centralnog registra i svih ostalih nadležnih institucija.

Primenom nove liste ne bi trebalo da se dešava da se, recimo, tržištu rada ne obrati nijedan poslodavac sa željom da zaposli osobu čije zanimanje spada u grupu starih zanata: jorgandžija, kišobrandžija, abadžija, pomoćnik kolara i kolar, užar, presvlakač dugmadi, bižuter, bačvar, bunardžija, kotlar-kazandžija, sarač, ćilimar.

- Šifarnik zanimanja i stručne spreme baziran je na Jedinstvenoj nomenklaturi zanimanja, usvojenoj 1990. godine. Imajući u vidu da nije u potpunosti pratio dinamične promene na tržištu rada, sada je obezbeđena informatička podrška koja je omogućavala slobodan unos tačnog naziva obrazovnog profila, prema nazivu iz diplome - objašnjavaju u NSZ.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)