FRILENSERI KOD PREMIJERKE: Danas razgovori Udruženja radnika na internetu i predstavnika Vlade o plaćanju poreza

V. N.

18. 01. 2021. u 07:31

PREDSTAVNICI Udruženja radnika na internetu pozvani su danas na sastanak u Vladu Srbije, potvrđeno je u kabinetu premijerke.

ФРИЛЕНСЕРИ КОД ПРЕМИЈЕРКЕ: Данас разговори Удружења радника на интернету и представника Владе о плаћању пореза

Nedavni protest frilensera

Sa njima će razgovarati predsednica Ana Brnabić, ali i ministar finansija Siniša Mali kao i predstavnici Poreske uprave. Ovo je epilog protesta koji su u subotu po podne organizovali takozvani frilenseri na čelu sa predsednikom udruženja Miranom Pogačarom, koji je poziv za sastanak dobio tokom protesta.

Pogačar je novinarima rekao da su radnici na internetu saglasni sa stavovima državnih predstavnika da porez treba da se plaća, ali da naplata treba da krene od novog zakona, a ne retroaktivno.

- Kada stupi novi zakon na snagu, tada se definišu pravila, da svima budu u ovoj zemlji jasni naša prava i obaveze. Od tada treba da krene i naplata. To nije urađeno poslednjih 20 godina, samim tim ne treba ni država da traži od nas ono što nije uspela da organizuje i uradi - istakao je Pogačar.

Inače, frilenseri u Srbiji već dva meseca vode bitku sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija oko primene Zakona o porezu na dohodak građana i tvrde da nije u redu da budu oporezovani retroaktivno. Mnogi su prethodnih nedelja dobili i po nekoliko hiljada evra poreza na naplatu što oni, kako kažu, ne mogu i ne žele da plate.

Udruženje radnika na internetu želi da u dijalogu sa nadležnima dođe do sistemskog rešenja u plaćanju poreskih obaveza za veliki broj onih koji na ovaj način zarađuju svoj hleb.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma