DRŽAVNA DOPLATA ZA EKO-VOZILA: Na kolike subvencije mogu da računaju kupci električnih i hibridnih automobila i dvotočkaša

S. B.

29. 12. 2020. u 08:51

DRŽAVA će subvencionisati nabavku električnih i hibridnih vozila.

ДРЖАВНА ДОПЛАТА ЗА ЕКО-ВОЗИЛА: На колике субвенције могу да рачунају купци електричних и хибридних аутомобила и двоточкаша

Ilustracija / Foto Depositphotos

Vlada je usvojila Uredbu koja predviđa da će kupci ekoloških dvotočkaša i četvorotočkaša moći da računaju, u zavisnosti od tipa, na pomoć od 250 do 5.000 evra.

Subvencionisaće se kupovina novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon. Cilj je podsticanja ekološki prihvatljivog vida transporta. Za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, teški tricikl, laki četvorocikl i teški četvorocikl - država poklanja po 500 evra.

Za putničko i teretno vozilo do 3,5 tona, isključivo na električni pogon, budžet pomaže sa čak 5.000 evra. Kupovinu ova dva tipa vozila, koja pokreće hibridni pogon, koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon, uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju odnosno da se punjenje baterija može ostvariti - država podržava sa 3.500 evra.

Putnička i teretna vozila do 3,5 tone, koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon - dobija se 2.500 evra.

Pomoć se isplaćuje kao učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili kao plaćanje dela kupoprodajne cene novog vozila.

KO NEMA PRAVO

PRAVO na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica. Uslov je, međutim, da nisu već ostvarili, odnosno koji ostvare pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!