VUČIĆ U INĐIJI, NA POLAGANJU KAMENA TEMELJCA ZA FABRIKU GUMA: Tojo tajers biće jedan od najvećih izvoznika iz Srbije (VIDEO)

Tanjug

15. 12. 2020. u 09:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Inđiji svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike guma japanske kompanije Tojo tajers.

ВУЧИЋ У ИНЂИЈИ, НА ПОЛАГАЊУ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА ЗА ФАБРИКУ ГУМА: Тојо тајерс биће један од највећих извозника из Србије (ВИДЕО)

Foot: Printskrin

ULAGANjA 367 MILIONA EVRA


Reč je o jednoj od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma koja će napraviti fabriku u Severoistočnoj industrijskoj zoni opštine Indija, na dva kilometra od centra mesta.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak ranije je rekao da će to biti najznačajnija investicija do sada u Srbiji s obzirom na visinu ulaganja od 367 miliona evra u prvoj fazi, veličinu objekta, kao i na činjenucu da Tojo tajers pripada Micubiši korporaciji.

Glavni izvođač radova na izgradnji hale koja će zahvatati oko 20 hektara, kako je rekao, biće japanska kompanija Takenaka, ali da će biti mesta i za naše građevince kao podizvođače.


FABRIKA ĆE GODIŠNjE PROIZVODITI PET MILIONA GUMA

Rok izgradnje je 17 meseci, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi pet miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 64 hektara i neophodnu infrastrukturu.

Tojo tajers bi, kako je ranije najavljeno, u novom pogonu trebalo da zaposli 537 radnika čije plate će biti iznad proseka u Srbiji.

Japanski gigant osnovan je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki.

Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane - gume, automobilska tehnologija i hemikalije.

Gume Tojo tajers prisutne su u Evropi više od 30 godina.

Foto: Printskrin

 


BIĆE GOTOVA DO APRILA 2022. - FABRIKA U SRBIJI SNABDEVAĆE TRŽIŠTA U AMERICI, EVROPI, AFRICI

Generalni direktor korporacije Tojo tajers Takaši Šimicu izjavio je da će gradnja fabrike biti završena do aprila 2022. godine.

Fabrka u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma, rekao je Šimicu obrativši se onlajn na svečanosti.

-Pažljivo smo tražili lokaciju, konkurencija je bila veoma jaka i našli smo savršeno okruženje u Srbiji - kazao je Šimicu.

Istakao je da će fabriKa u Inđiji snabdevati tržišta u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Severnoj Americi.

-Iako je ovo već osma fabrika kompanije Tojo, ona će imati veoma bitnu ulogu u unutar našeg globalnog lanca snabdevanja - naglasio je on.

Šimicu je rekao da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način.

-Naš cilj je da prozvodimo gume, u potpunosti u skladu sa Tojo filozofijom koja podrazumeva promovisanje lokalnog privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta, uz smanjenje ugljeničnog otiska i uz pomoć novih tehnologija. Naš plan jeste da završimo sa izgradnjom fabrike u Srbji do aprila 2022. godine, kada proizvodnja treba i da počne.

 

Foto: Printskrin

 

PIKSI: ŽIVEO JAPAN, ŽIVELA SRBIJA

Svečanosti u Inđiji prisustvovao je i fudbaler Dragan Stojković Piksi.

Zvanicama se obratio Piksi, koji je više od decenije živeo i radio u Japanu. On je rekao da ne mora da govori koliko mu ta zemlja znači i koliko mu je u srcu.

-Japan je zemlja koja ima posebno mesto u mom srcu, jer sam predivne godine proveo tamo, upoznajući njihovu kulturu, život-rekao je Stojković.

-Zaista mi je ukazana velika čast. Posle ovoga 500-600 ljudi će dobiti posao i zbog toga mi je jako drago. Želim svim akterima, a posebno predsedniku Vučiću i saradnicima da čestitam na realizaciji projekta koji će mnogo značiti za Srbiju. Želim da pozdravim i moje prijatelje u Japanu-rekao je Piksi i na japanskom kratko poručio "Živeo Japan, živela Srbija".

Foto: Printskrin

 

GAK: BOLjI ŽIVOT ZA SVAKOG STANOVNIKA OPŠTINE INĐIJA

Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, obratio se prisutnima.

-Dragi moji Inđinčani, neka nam je srećan današnji dan. Inđija postaje krupnim slovima ispisana na privrednoj mapi. Ovo znači bolji život za svakog stanovnika opštine, za svako dete, za svaku porodicu. Želim da zahvalim predsedniku Vučiću, vladi, pokrajinskoj vladi-rekao je Gak.

Foto: Tanjug

 

AMBASADOR JAPANA: PROMOCIJA NAŠIH EKONOMSKI ODNOSA JAKO BITNA


-Pre samo nekoliko dana uručio sam svoje akreditive Vučiću i ovo je moja prva ambasadorska pozicija. Smatram da je promocija naših ekonomskih odnosa izuzetno bitna stavka. Nadam se da će ova investicija biti jedan od pokretača srpske privrede-kaže Kacumata.

Foto: Tanjug

 

VUČIĆ: IZVOZ 240 MILIONA EVRA

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je reč o investiciji od ogromnog značaja, a da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

-Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije - rekao je Vučić.

To su, kaže, ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije, ali još važnije je, što posle ovog ulaganja, očekujemo i dolazak novih japanskih kompanija.

-Ovo je važna stvar za Srbiju, od ogromnog značaja - naglasio je Vučić.

Foto: S. K.

 

Precizirao je da je reč o investiciji od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiju, zbog čega je zahvalan svima u Japanu koji su radili na tome, kao i svima u našoj zemlji koji su, u žestokoj konkurenciji, uspeli da se izbore za veliku i moćnu kompaniju.

-To nije pitanje jednog ili dva sastanka, poregovore smo počeli u maju 2017. godine. Tri i po godine su trajali razgovori i pregorovi da biste jednog giganta doveli u Srbiju, da imate ovako važnu investuticju za Inđuju, Vojvodinu i celu Srbiju - rekao je Vučić.

Poručio je građanima Inđije da je sa ovom fabrikom "njihova budućnost zagarantovana".


-Živelo prijateljstvo Japana i Srbije, živeo Japan, živela Srbija-poručio je na kraju Vučić.

Foot: Printskrin

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (33)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024