NBS APELUJE NA GRAĐANE: Zamenite na vreme švajcarske franke koji se povlače iz opticaja

B. Ca.

14. 12. 2020. u 13:38

NARODNA banka Srbije uputila je poziv građanima Srbije da zamene novčanice osme serije švajcarskog franka, za koju je najavljeno da se povlači iz opticaja.

НБС АПЕЛУЈЕ НА ГРАЂАНЕ: Замените на време швајцарске франке који се повлаче из оптицаја

Serija koja se povlači iz opticaja / Foto NBS

Nacionalna banka Švajcarske je u maju 2020. godine, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini iduće godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, koja je puštena u opticaj od 1995. do 1998. godine. Tačan datum povlačenja najaviće dva meseca ranije, ali iz Narodne banke Srbije preporučuju sugrađanima da se što pre oslobode ovih novčanica i zamene ih važećom valutom.

Kako iz NBS kažu "švajcarce" iz osme serije trebalo bi da polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka - iz devete serije novčanica švajcarskog franka puštenih u opticaj u periodu 2016. do 2019.godine . I kako naglašavaju, što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom, kao opticajnih novčanica, i pre nego što one zaista postanu vanopticajne. Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da prodaju novčanica koje izlaze iz opticaja inostranim bankama.

- Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja, a na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci - kažu u NBS. - Napominjemo da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miroslav

14.12.2020. 17:44

Staviti na stednju u banku osmu seriju svajcarskih franaka ? Kako da to uradimo kada po naredjenju NBS ne mogu da se otvore devizni racuni za svajcarski franak.

milovan

14.12.2020. 18:23

A sto moraju da zure da zamene novcanice koje se povlace iz opticaja.?? U Engleskoj mozes doneti pare koje ne vaze vec 30 godina i vise.I samo ih doneses u banku i oni ti daju nove novcanice. Tako rade drzave.To su njihove pare i drzava stoji iza njih.Tako je verovatno i u Svajcarskoj. Samo kod nas to kazu.Vaze do 12 sati i posle ih mozes baciti.E zato mi i nismo drzava.

Miroslav

14.12.2020. 21:49

Umesto da NBS jos od maja odmah obavesti sve nase banke da ne izdaju vise komintentima franke iz osme serije , oni obavestavaju gradjane sta sada moraju da rade. Meni PS uporno daje gotovo uvek novcanice iz osme serije. Dakle ovde neko ili svi ne rade svoj posao kako treba , a sve u sluzbi maltretiranja gradjana!!!