PREMIJERKA DANAS OBILAZI MORAVSKI KORIDOR: Godinu dana od početka radova na prvom digitalnom auto-putu

S. BABOVIĆ

12. 12. 2020. u 07:48

ПРЕМИЈЕРКА ДАНАС ОБИЛАЗИ МОРАВСКИ КОРИДОР: Годину дана од почетка радова на првом дигиталном ауто-путу

Foto Tanjug

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić obilazi danas sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i v.d. direktorom Koridora Srbije Aleksandrom Antićem radove na Moravskom koridoru, čija je gradnja počela pre tačno godinu dana.

 Prvi digitalni autoput u Srbiji, koji se sastoji iz tri deonice Pojate-Kruševac, Kruševac-Adrani,Adrani-Preljina prolaziće kroz srce Srbije u dužini od 112 kilometara, dolinama Zapadne, Južne i Velike Morave.

REGULACIJA ZAPADNE MORAVE

NOVI autoput je prvenstveno “ravničarski”, jer prolazi rečnim dolonama.Upravo to je i najveći izazov za građevinare.Kako je ranije predočeno, Moravski koridor imaće 135 objekata(78 mostova,24 nadvožnjaka,12 podvožnjaka,30-ak propusta).  Osim izgradnje autoputa,čija se vrednost procenjuje na oko 750 miliona evra, projekat obuhvata regulacije Zapadne Morave, koja je u prošlosti pravila ozbiljne probleme stanovnicima i poljoprivrednim dobrima.

Trenutno se na više lokacija odvijaju radovi,a zvaničnici danas obilaze radove na području Ćićevca, na mostu preko Jovaničke reke i železničke pruge Beograd-Niš.Planirano je da most bude dug 496 metara.Na teritoriji Kruševca,trenutno se gradi i kamp na 23,5 hektara sa smeštajnim kapacitetom za 1.400 radnika.

Autoput  koji će povezivati Rasinski,Raški i Moravički okrug,gde živi oko pola miliona ljudi i posluje oko 20.000 kompanija gradi američko-turski konzorcijum “Behtel-Enka”.Angažovano je i 25 podizvođačkih lokalnih kompanija, uz čiju će podršku ambiciozni projekat biti  dovršen do kraja 2023.godine.Osim što će povezati Čačak, Kraljevo,Vrnjačku Banju,Trstenik,Kruševac i Ćićevac, Kruševac ,gradi se i neposredan link sa sa koridorima 10 i 11.

Od Pojata do Čačka trebali bi da se stigne za svega jedan sat i 10 minuta,čime će putovanje,usled velike gustine naseljenosti i brojnih saobraćajnih prepreka i putnih ograničenja, biti skraćeno za najmanje dva sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)