PREDSEDNIK VUČIĆ O ODNOSIMA SA FRANCUSKOM: Bez njihove pomoći ne bismo tako brzo napredovali

Tanjug

26. 11. 2020. u 12:32

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О ОДНОСИМА СА ФРАНЦУСКОМ: Без њихове помоћи не бисмо тако брзо напредовали

Foto: Printscreen/Tanjug

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić očekuje u narednih šest meseci značajniji napredak Srbije ka EU, što će, kako je rekao, kroz reforme, koje će naša zemlja da završi do kraja ove ili početkom iduće godine, olakšati poziciju našim prijateljima koji štite interese Srbije i pomažu nam na evropskom putu.

Vučić je, nakon potpisivanja Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovodenja prioritetnih projekata u našoj zemlji, kazao da su takvi projekti, kakve predviđa ovaj dokument, veoma važni za nas.

Ukazao je da je Srbija, uz podršku Francuske, uspela da pokrene radove na beogradskom aerodromu, i da on neće više ličiti na malo doteraniji aerodrom jednog malog grada, već na izuzetno uređeni aerodrom kao u najrazvijenim zemljama.

Bez francuskih ulaganja to, dodaje, ne bi bilo moguće.

Vučić je kazao da izgradnja metroa nije samo način da se reši saobraćani problem u Beogradu, u kojem standard ljudi stalno napreduje, pa nemamo više 0,3 automobila po porodici, već dva ili tri.

To je, naglašava, ujedno I snaga jednog grada I države, a zahvalni smo francuskim prijateljima što će uz njihovu pomoć i znanje moći da se obavi ovaj zajednički posao uz interese kako za Francuski, tako i Srbiju.

Zahvalio se posebno predsedniku Francuske Emanuelu Maronu koji je, kako je rekao, uvek pokazivao razumevanje za naš narod.

Podsetio je na Makronov, kako primećuje, istorijski govor na Kalemegdanu, kada je francuski predsednik pokazao pravu emociju prema srpskom narodu.

Zahvalio se Makronu što razume srpski narod i kada ne mislimo o svemu isto.

- Očekujemo u narednih pola godine znacajniji napredak Srbije ka EU. Kroz reforme, a rekao sam da ćemo neke da završimo do kraja ove i početka sledeće godine, ćemo našim prijateljima dodatno olakšati poziciju da štite interese Srbije i pomognu nam na evropskom putu.

Spomenik Francuskoj je, prema njegovim rečima, dokaz bratstva koje se u najtežim vremenima dokazivalo krvlju I oružjem, a tako je bilo I tokom Prvog svetskog rata kada smo bili jedni drugima podrška.

- Makron je u svom govoru na srpskom rekao «dragi prijatelji Srbi sada je na mene red da kažem u ime svoje zemlje da vas Francuska vas voli kao i vi nju i da duguje vama što sada živimo slobodno ». Francuska ne duguje Srbiji ništa sem poštovanja i ljubavi koju smo uspeli da sačuvamo usled problema oko nas - rekao je Vučić.

Zamolio je francuske investitore da razmotre dodato ulaganja u Srbiji.

Podsetio je da će Srbija biti prva u Evropi po stopi rasta u ovoj godini i da bi bilo neverovatno da ne budemo među prve tri ili četiri u naredne tri godine.

To je, kaže, ogroman napredak, jer dramatičnom brzinom takav rast menja ekonomske parametre.

- Ovo je potvrda francusko-srpskog prijateljstva I da ćemo ubrzano raditi na rešavanju projekata o kojima smo do samo govorili, pred neke izbore obećavali, a nismo sprovodili. Vreme je da ih sa reči na dela provedemo, kako bi Srbija išla napred, a ne može tom brzinom ako nema veliku Francusku podršku.Živela Francuska, živela Srbija, I naše prijateljstvo - završio je Vučić svoje obraćanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Marko

27.11.2020. 23:02

Izgradnja metroa je za Beograd i Srbiju uopšte veliki projekat koji će konačno gradski saobraćaj u prestonici rasteretiti. Bez Francuske taj projekat ne bi video svetlo dana još dugo.

Simke

27.11.2020. 23:03

Srbije je Francuska saveznik i partner, predsednik Makron je dolazio i u posetu u Beograd, pa se u budućnosti može očekivati još veća podrška za sve projekte ali i ulazak u EU.